Wpis z mikrobloga

Daily reminder:

Polska jest JEDYNYM KRAJEM UE, który nie zrównał wieku emerytalnego lub nie planuje jego zrównania w nadchodzących latach.

Będę Wam o tym przypominał codziennie do zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, mojego przejścia na emeryturę lub aż mi się znudzi.

5/∞

#codziennaemerytalnadyskryminacja #dyskryminacjamezczyzn #emerytura #polska
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dodajmy jeszcze, że Polska jest krajem o jednej z największych różnic między długością życia kobiety a mężczyzny. W Polsce mężczyzna przeciętnie żyje 8 lat krócej niż kobieta. Mimo to przechodzi na emeryturę 5 lat później. Kobieta spędza na emeryturze 13 lat więcej niż mężczyzna.

*
**
Piekarz123 - Dodajmy jeszcze, że Polska jest krajem o jednej z największych różnic mi...

źródło: life+expectancy+at+birth

Pobierz
  • Odpowiedz
@Defined: ale teraz przynajmniej wiesz ze żadna partia polityczna u władzy nie tknie wieku emerytalnego.
Wystarczyło obiecać emerytom niższy wiek i głodowe emerytury, a patologii 500 zł co miesiąc - wyglądało to cudownie przy pomysłach które miały ratować system, jaki by nie był.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: nie da się zrównać. Polska jest zbyt waginocentrycznym krajem. Kto zrówna ten zostanie wywieziony na taczkach przez stado białorycerzy.
Co nie znaczy że nie da się osiągnąć tego samego celu ale inną drogą. Wystarczy ułatwić procedurę zmiany płci i cyk każdy może sobie przechodzić na emeryturę kiedy chce.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: nie dosc, ze powinien zostac zrownany, to jeszcze urealniony tj. min. 67 lat dla mezczyzn i dla kobiet. A najlepiej 67 dla mezczyzn i 70 dla kobiet, biorac pod uwage srednia dlugosc zycia oraz strumien pieniedzy do budzetu wygenerowany w wieku produkcyjnym, ktory w przypadku kobiet jest znacznie nizszy.

Dodatkowo kobiety w wiekszosci zajmuja sie zawodami mniej wyczerpujacymi fizycznie, co jest rowniez istotne.
  • Odpowiedz