Wpis z mikrobloga

Mirki i mirabelki które są po ślubie, macie wspólne konto?
Ja z żoną mamy swoje prywatne konta ale chcielibyśmy założyć wspólne do trzymania jakiś oszczędności, na większe wydatki itp. Byliśmy w ing ale bardziej nas tam zniechęcili niż namówili, z porównywania ofert na internecie PKO wydaje się spoko ale chce się jeszcze dopytać, jaki bank byście polecili do założenia wspólnego konta a jakiego unikać?
#banki #bankowosc #finanse #kontobankowe #kiciochpyta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mocarnyknurek: My z żoną nawet nie rozważaliśmy wspólnego konta. Każdy ma swoje, wydatkami się dzielimy a jak trzeba kupić coś droższego to się składamy i płaci jedno albo drugie. Oszczędności się same zbierają bo nie mamy zwyczaju wydawać całej wypłaty w miesiąc.
  • Odpowiedz
@Mocarnyknurek: Jeśli masz wolną gotówkę to lepiej zainwestuj w papiery (akcje spółek, najlepiej z dywidendą) czy fundusze. Szkoda wkładać na jakiekolwiek konto w banku bo inflacja Ci to zeżre szybciej niż zdążysz dokładać.
  • Odpowiedz
@Mocarnyknurek: ale w czym problem zakładasz konto ze współwłaścicielem i tyle? od dawien dawna mam konto w ING i czy było na mnie solo czy teraz mam dopisaną moją różową do niego to różnicy nie widzę.
  • Odpowiedz
@Mocarnyknurek: Ja założyłem konto które teoretycznie jest moje ale jest wspólne. Wpłacamy na nie po 2,5k msc i z tego mamy na wspólne wydatki. Chociaz wiadomo zawsze ktoś kiedyś płaci z prywatnego za wspólne ale z tym nie mamy problemów i albo sobie zwracamy albo nie. Ale założenie jakie mamy to 1,6k na czynsz i 1k na żarcie. Czyli razem wychodzi ponad 5k wpłąt na konto msc.
  • Odpowiedz