Wpis z mikrobloga

Mireczki,

Zwracam się do was z pytaniem, które spędza mi ostatnimi czasy sen z powiek. Pierwszy raz w biznesie (małe i średnie, B2B) jestem ograniczony dostępem do klientów. Wydawałoby się, że rozwiązanie jest proste - sprzedaż i marketing - ale jak wszyscy wiemy to nie takie proste.

1. Zimne maile i telefony są wątpliwej legalności (jeden rabi... ekhm... prawnik mówi tak, drugi mówi nie)
2. Jeśli o maile chodzi to sam dostaję jedynie spam, z domen widmo, bez nazw firmy itp., na który nigdy nie wchodzę. Nigdy nie dostałem sensownego zimnego emaila.
3. Telefony nigdy do mnie nie docierają - rozbijają się o sekretarkę, więc mogę tylko założyć, że tak samo to zadziała u innych, a w dodatku jest irytujące i ujemnie działa na reputację
4. Typowy marketing chyba ma sens tylko przy bardzo wysokich budżetach? Trzeba się przebić przez marketing większych i mocniejszych graczy
5. Cały internet jest zaspamowany marketingiem agencji marketingowych
6. Wszyscy sprzedają, ale nikt nie chce, żeby sprzedawano jemu :)

Jak wy sobie z tym radzicie (chodzi mi stricte o B2B)?

#biznes #sprzedaz

Jak głównie pozyskujecie leady B2B w Twojej firmie?

• Dzwonimy i wkurzamy ludzi, raz na 1000 ktoś pogada 6.7% (1)
  • Spamujemy wszystkim skrzynki mailowe 0% (0)
  • Piszemy emaile jak ludzie, z normalnej domeny 6.7% (1)
  • Biegamy D2D jak starzy, dobrzy akwizytorzy 13.3% (2)
  • Bezpośrednie wiadomości na LinkedIn 6.7% (1)
  • Biegamy po konferencjach i wpychamy wizytówki 0% (0)
  • Jesteśmy tak świetni, że polecenia wystarczają 20.0% (3)
  • Tylko obsługujemy przychodzące zapytania 0% (0)
  • Nie pozyskujemy, kisimy tylko starych klientów 0% (0)
  • Nie wiem co robię w tej ankiecie, to nie dla mnie 46.7% (7)

Oddanych głosów: 15

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czym sie zajmujesz ? Bo od tego jest uzależnione to jak sie dobić do przyszłego kontrahenta? Jak cos produkujesz to targi branżowe sa dobrym pomyslem
  • Odpowiedz
  • 0
@xyz_xyz: Masz oczywiście rację, że to zależy i dzięki za chęć pomocy, ale celowo tutaj nie podałem branży, bo chciałem się dowiedzieć jak to w ogóle działa u innych. Podanie tutaj chyba zawężyłoby wątek.
  • Odpowiedz
@FlayedOne tak sie nie da :) jak grube tematy to osobiste spotkanie z osobami odpowiedzialnymi. Jak jakies np zaopatrzenie biur czy serwis drukarek to moze styknąć jakiś telefon albo odwiedziny w biurze z czekolada dla pani Anetki ze jak cos to ma dzwonic :p nie ma zlotego środka. Jak jestes w IT no to linked i podobne. Osobiście nie lubie spamu meila i upierdliwych telefonów :p
  • Odpowiedz