Wpis z mikrobloga

jaki jest sens, zeby w zespole było tylu testerow co devów + frontendowcow xD? jeszcze na dodatek 1 frontendowiec, gdzie front sie robi dluzej niz endpointy. Jeszcze rozumiem jakby wszyscy to byli testerzy automatyzujacy to jeszcze jako tako dluzej sie testuje to api niz strzela w postmanie, no ale po co tylu manualnych xD Nawet jak ma się jakąś dużą apke no to przecież klikasz max 3 zakładki, zmieniasz cos w ustawieniach admina najwyzej i jesteś w miejscu, które musisz testować
Myslalem, ze senior tester manualny to osoba co zna apke na wylot, a ja sie ostatnio dowiedzialem, ze lider devow musial pomagac testowac takiemu testerowi XDD
#pracait #programista15k #programowanie #testowanie
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mikroczat.pl
  • 9
@razdwatrzy55 testerami praktycznie zawsze są osoby, które nie potrafią programować. A bardzo często na testerów bierze się ludzi z łapanki / po znajomości, po bardzo abstrakcyjnych kierunkach studiów jak psychologia, florystyka czy językoznastwo. ᅟᅟᅟᅟ
  • Odpowiedz
@WykopX wiem to z doświadczenia ;) podczas jednej kłótni z przełożonym właśnie to wykorzystał.
- ile mamy?
- 120
- ma być 300
- to nierealne...
-nie interesuje mnie to. Chce mieć na papierze
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: u mnie na zespól siedmiu devów jest 3 testerów (1 manualny, 1 manualny/wdrożeniowiec i ja piszący automaty) i czasami też sie za głowe łapie jak dwójka manuali nie wie jak sie zautoryzować postmanem xD
I totalnie nie mam nic do tych osób bo to bardzo spoko typki i bardzo dobrze znają nasz produkt problem taki, że nie za bardzo są zainteresowani jakimkolwiek rozwojem osobistym xD
  • Odpowiedz
via mikroczat.pl
  • 0
@toord pewnie nie interesują się komputerami/technologią/informatyką tylko mają jakieś inne zainteresowania. @razdwatrzy55 ty mówisz, że najczęściej to ukraińcy, a ja np. w kilku korpo widziałem, że testerami były kobiety (właśnie po jakichś g---o-kierunkach, często humanistycznych) ᅟᅟᅟᅟ
  • Odpowiedz
  • 1
u mnie na zespól siedmiu devów jest 3 testerów (1 manualny, 1 manualny/wdrożeniowiec i ja piszący automaty) i czasami też sie za głowe łapie jak dwójka manuali nie wie jak sie zautoryzować postmanem xD

I totalnie nie mam nic do tych osób bo to bardzo spoko typki i bardzo dobrze znają nasz produkt problem taki, że nie za bardzo są zainteresowani jakimkolwiek rozwojem osobistym xD

@toord: no ja mam wlasnie
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55:
Robie co mogę ale czasem czasu mi brakuje, produkt jest duzy, a tamta dwójka ziomków za każdym razem jak coś trzeba przetestować w API mnie do tego biorą bo sami nie kleją za bardzo. Ale jestem na ostatniej prostej zeby kodzić w firmie nasz poboczny produkt wiec sie z tego wyrwę prawdopodobnie c:

@WykopX Jeden faktycznie sie interesuje sportem, drugi gierkami.
  • Odpowiedz
  • 0
Ale jestem na ostatniej prostej zeby kodzić w firmie nasz poboczny produkt wiec sie z tego wyrwę prawdopodobnie c

@toord: ale jak to wedlug wykopkow trudno jest przejsc z testera na deva ( ͡° ͜ʖ ͡°) w czym piszesz?
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: Automaty playwright w typescript, testy api python.
Projekt którym miałbym sie zająć to java spring + angular czyli raczej typowe technologie xD

Mam całkiem duzy background devowy, napisanie duzej inżynierki i napisanie projektu dla rodzinnej firmy do rozliczania roznych rzeczy
  • Odpowiedz
@razdwatrzy55: Z początku mielismy troche automatów na javie w selenium ale tam było boilerplate'u, że cięzko było zrobic jakikolwiek refactor tej kobyły. Wtedy decyzja zespołu padła na pisanie tego od 0 i musze przyznac ze to była super decyzja, choć pewnie java z playwrightem też nieźle współgra to u nas jedną z takich decyzji było, że cały front też jest w TS napisany i fajnie jakbyśmy tego się trzymali.
Czy
  • Odpowiedz