Wpis z mikrobloga

#bekaztransa #januszebiznesu #praca
Ojciec jeździł na trasach międzynarodowych parę lat dla takiego dziadtransa, ale że mój stary to taki sam dziad jak ten właściciel, to się jakoś dogadywali. No i po 5 latach służby dla Janusza, Janusz wymyślił sobie, że mojego starego z roboty ceremonialnie wyrzuci, bo mu się coś zaczęło nie spinać kosztowo.

Starego zwolnił podczas L4 z powodu zapalenia płuc, korespondencyjnie, bez okresu wypowiedzenia, dyscyplinarnie, że stary się w pracy nie stawił czy coś tam. Ogólnie cyrk na kółkach, daty oczywiście wsteczne, wałek na wałku.

Stary w szoku, próbował się z gościem dogadać, żeby nie robił maniany, tylko normalnie mu złożył wypowiedzenie, zapłacił zaległe pieniądze i rozstajemy się w dobrych stosunkach. No, ale Januszowi do ucha podpowiadał tytaniczny Janusz senior, który powiedział, że mają iść w zaparte. No to mój stary za moją radą złożył sprawę do sądu pracy.

I najlepsze jest to, ze nawet na początku sędzia był bezstronny, chciał usłyszeć obie strony, to jak usłyszał jakie walki odchodziły, to stwierdził, że tu nawet nie ma z czym dyskutować. Najlepsze jest to, że Janusz myśli, że weźmie wszystkich na przeczekanie i nie będzie się stawiać w sądzie na rozprawach. Już się nie stawił na 3. Na następną dostanie eskortę policji i wyrok na przywrócenie do pracy za 2,5 roku, zapłatę zaległych pensji 2,5 roku wstecz + 6 miesięcy odprawy. Łącznie z ćwierć melona xD a że chłop od pługa oderwany, to nie podumał żeby uciekać z majątkiem na jakieś inne spółki, to będzie z czego ściągać.

A trzeba się było dogadać z moim od początku na zaległą pensję i miesiąc wypowiedzenia. Skończyłoby się na 25k.

Taki wasz obraz uciemiężeni przedsiębiorcy.
  • 183
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 67
@Misza_z_Polszy no chciałbym - rodzicom do śmiechu nie było wtedy, ale na tirach robota jest zawsze to stary szybko ogarnął kolejnego dziadtransa ( ͡° ͜ʖ ͡°) a tutaj się bujamy już prawie rok po sądach, bo Janusz myśli, że jak zamknie oczy to go sąd nie widzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kubas_782: Podstawowe pytanie: czy ojciec ma podpisaną umowę ze spółką z ograniczoną odpowiedzialnością z kapitałem 5000zł, czy z jakimś JDG. Bo jak spółka, to można bardzo szybko się pozbyć odpowiedzialności i nie zapłacić ani grosza.
  • Odpowiedz
Bo jak spółka, to można bardzo szybko się pozbyć odpowiedzialności i nie zapłacić ani grosza.

@rosoz: ciekawe w jakis sposób ( ͡° ͜ʖ ͡°) zanim spółka może ogłosić upadłość jest sporo warunków do spełnienia, między innymi takich że już nie ma sie kasy na bieżącą działalność, ale i takim przypadku przyjdzie Pan Komornik i zajmie sprzęty na poczet kredytów i wypłat. A wypłaty mają pierwszeństwo. Słowem,
  • Odpowiedz