Wpis z mikrobloga

W jednej ze sporych firm farmaceutycznych w PL ludzie się wewnętrznie przebranżawiają z np. kontroli jakości do pracy z systemami IT, które funkcjonują w laboratoriach, pracują jako administratorzy/programiści tych systemów. Także myślę, że może się udać.

Miałem też poznać kobitkę, która pracowała jako fizyk i miała swoje patenty z zakresu zdaje się fotoniki. Jej przebranżowienie się w na programistkę było zajebiście sprawne.
  • Odpowiedz
@BreathDeath: @Strelau @NitrousOxide @Demoliton_hammer

Mój przyjaciel z dzieciństwa stwierdził że nie odpowiada mu bycie spawaczem, poszedł zaocznie na studia, na 3 roku został programistą, jako junior dostał więcej niż zarabiał ( ʖ̯)
Tylko na wykopie można przeczytać jakich to nie trzeba mieć bajońskich umiejętności, żeby klepać kod, tymczasem normalni ludzie srają na wykop, przebranżawiają się i zyją swoim życiem.
  • Odpowiedz
Tylko na wykopie można przeczytać jakich to nie trzeba mieć bajońskich umiejętności, żeby klepać kod, tymczasem normalni ludzie srają na wykop, przebranżawiają się i zyją swoim życiem

@Tosty_z_Opiekacza: Dokładnie. Wielu się, wydaje, że jak ktoś skończył studia IT i jest programistą to na pewno jest dużo lepszy od takiego kogoś kto się przebranżawia a realia są takie, że jak ktoś skończył studia IT to nie zawsze jest orłem, ma wysoką
  • Odpowiedz
@Milo900: analityk danych to bardzo szerokie pojęcie. W niektórych miejscach można dodawać 3 liczby w excelu, a w innych implementować zaawansowane algorytmy statystyczne i bez dobrej znajomości matmy i statystyki nie masz czego szukać. W jeszcze innych ważniejsza jest wiedza domenowa. Zależy jak się wylosuje
  • Odpowiedz
tylko na fizyce programujesz i to jest kierunek bardzo ścisły.

@adifek01: Ta babka studia to kończyła 20-30 lat temu, więc nie jestem pewien czy wtedy też programowali. Nawet jeśli tak to nic z tego okresu już nie pamiętała. Chemia czy Biologia to też nauki ścisłe.
  • Odpowiedz
@Strelau: 20 lat temu na pewno programowali, a wcześniej w zależności od dostępności sal komputerowych. Cała współczesna fizyka to obliczenia numeryczne.
Chemia i biologia są ścisłe, ale znacznie mniej abstrakcyjne niż fizyka czy matematyka. Oczywiście prawdziwie ścisły umysł poradzi sobie po dowolnych studiach, ale znając trochę biologiczno/chemicznych osób z liceum, raczej większość nie miałaby czego szukać na matematyce czy fizyce.
  • Odpowiedz