Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dostałem zaproszenie do wzięcia udziału w rekrutacji dla FAANGa w Polsce. Złożyłem kiedyś CV z ciekawości no i mnie zaprosili na screening. Nie za bardzo się orientuję w FAANGach, poza tym, że mają prestiż, płacą lepiej niż rynek (no, przynajmniej w Stanach, w Polsce nie wiem) i mają ciężkie procesy rekrutacyjne (mam lepsze rzeczy do roboty niż nauka pod nie). Mam 5 lat expa i ciepłą posadkę full remote 120 zł/h, dla FAANGa musiałbym lecieć do biura kilka dni w tygodniu - kolejny minus. Z drugiej strony taki FAANG możę mi otworzyć pole do jeszcze lepszych stawek, rozwoju, sam nie wiem, przekonajcie mnie, że warto.

#programista15k #pracait #programowanie #informatyka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam 5 lat expa i ciepłą posadkę full remote 120 zł/h, dla FAANGa musiałbym lecieć do biura kilka dni w tygodniu - kolejny minus. Z drugiej strony taki FAANG możę mi otworzyć pole do jeszcze lepszych stawek, rozwoju, sam nie wiem, przekonajcie mnie, że warto.

@mirko_anonim: nikt normalny tam nie chce pracować - w 2024 żaden prestiż, Google Warsaw jest znany jako najgorzej płacący oddział Googla na świecie, poniżej Indii.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jesteś na etapie że ktoś dopiero cię zaprosił na wstępną rozmowę a przeżywasz jakbyś miał umowę na stole, wyluzuj, przejdziesz rekrutację to się zaczniesz martwić

Daj chłopu pomarzyć xD
  • Odpowiedz
@villager: ale zapewne daje to niezłe perspektywy, na przykład relokacja do innego odziału Google, pozatym chyba wpis z Google w CV to coś o czym większość klepaczy może pomarzyć( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mirko_anonim gratki miras, jaki jest Twój stack jeśli można wiedzieć?
  • Odpowiedz
@chaddeveloper no na pewnym poziomie kariery wpis Googla z CV może robić efekt wow, ale im więcej masz doświadczenia tym mniejsze ma to znaczenie. Dlatego w googlu głównie siedza studenciaki szukające wpisu w cv żeby później znaleźć coś co normalnie płaci.
  • Odpowiedz
@chaddeveloper: rozwijając myśl - czasem trafisz na randomową firmę np. z US co ci dobrze zapłaci ponadrynkowo, ale nie koreluje się to nijak obecnie z "prestiżem" marki czy efektem wow na widok wpisu w CV że tam pracowałeś xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak chcesz się relokować do oddziału FAANG np. w USA to spoko, poza tym to słabo. Przeszedłem rekrutację do Google w Wawie. Strata czasu. Może i rekrutacja jest bez sensu trudna, ale też mało płacą i masz małe możliwości rozwoju. :)
  • Odpowiedz
@BreathDeath: i zerowy udział w kierunku w jakim idą projekty bo wszystko "spływa" z US a robole w WAW mają tylko wykonać i nie zadawać pytań ;) taką opinie też słyszałem
  • Odpowiedz