Wpis z mikrobloga

• 65
@tajemniczy-motorniczy @mario-bbb któryś raz już to ktoś wrzuca i ciągle tylko zmanipulowany tytuł.

Otóż pan Andrzej doskonale wiedział od początku, że dzieci nie są jego, ale jak się urodziły to “przyjął” je jako swoje i stał się ich ojcem. Teraz po latach nagle nie chce płacić alimentów, ale zapomniał, że dzieci to nie zabawki, które można sobie zabierać i oddawać kiedy się chce.

Podjął świadomą i odpowiedzialną decyzję - dla
  • Odpowiedz
Podjął świadomą i odpowiedzialną decyzję - dla tych dzieci bez różnicy jest kto jest ojcem biologicznym, to pan Andrzej je wychował i wcielił się w rolę ojca.

@Ka4az: Nawet jeśli tak jest, to teraz stary nie może się już z nimi nawet widywać, ale dalej musi na nie płacić ¯\(ツ)/¯
Czy Twoim zdaniem jest to normalne?
  • Odpowiedz
"Przyjął" w sensie uznał ojcostwo w urzędzie, czy po prostu nie wiedział, że będąc z nią w związku będzie płacił alimenty?

@djtartini1: wiedział, że jest bezpłodny i przyjął dziecko. A co ma do tego to co napisałeś? Jak zakładasz rodzinę to nie jesteś świadomy konsekwencji? Jak masz dziecko to nie wiesz, że może skończyć się alimentami? No litości ludzie, w tej historii tak naprawdę każdy jest p------y.

Baba, bo odwala totalne g---o.
Andrzej,
  • Odpowiedz
wiedział, że jest bezpłodny i przyjął dziecko. A co ma do tego to co napisałeś? Jak zakładasz rodzinę to nie jesteś świadomy konsekwencji? Jak masz dziecko to nie wiesz, że może skończyć się alimentami? No litości ludzie, w tej historii tak naprawdę każdy jest p------y.

@Ka4az: No, ale ja pytam stricte prawnie, a nie o opinie- czy przyjął ojcostwo w urzędzie, czy chodzi tylko o to, że jest domniemanym ojcem
  • Odpowiedz
@Ka4az: to tak nie działa, dla dzieci nie jest obojętne kto jest ich biologicznym ojcem, niezależnie jak długo społeczeństwo by to kłamstwo facetom wmawiało
Choćby różnice temperamentów będą powodować ciągłe spięcia, ta miłość nigdy nie będzie taka sama jak do swojego dziecka, nawet nie wspominając o tym jak zareagują dzieci gdy się w końcu dowiedzą że to nie ich biologiczny ojciec
Jeśli poznasz kilka takich rodzin to zobaczysz że to
  • Odpowiedz
@Ka4az: @Yakuza123: a jeśli chodzi ci o to, że zajmował się dziećmi- to nie ma kompletnie nic do alimentów. To nie jest sprostowanie manipulacji, ale podejście potoczne co to jest matka i ojciec- no ale prawnie nie ma nadal związku z alimentami.
  • Odpowiedz
No, ale ja pytam stricte prawnie

@djtartini1: no to przecież odpisałem, jesteś w związku małżeńskim, więc istnieje domniemanie, że jesteś ojcem. L I T O Ś C I.
  • Odpowiedz
no to przecież odpisałem, jesteś w związku małżeńskim, więc istnieje domniemanie, że jesteś ojcem. L I T O Ś C I.

@Ka4az: ale jeśli nie uznał w urzędzie to domniemanie się obala, a ona sama stwierdza, że nie jest ojcem. Problemem jest to, że w innym systemie prawnym to obalenie z automatu by oddaliło od niego pozew o alimenty, a w Polsce to sądowo +5 lat.
  • Odpowiedz
Pan Andrzej nie złożył czegoś takiego, dopiero później do prokuratury.

@Ka4az: ale zdajesz sobie sprawę, że to nie jego wina, ale system jest z-----y. Mam pytanie- czy ty o tym wiedziałes, że to jest dokładnie rok, a domniemanie ojcostwa działa z automatu? Nawet prawnik, który nie zajmuje się na co dzień prawem rodzinnym tego na 99% nie wie, a my mówimy o zwykłych obywatelach. W ogóle nie miałbym o to
  • Odpowiedz
ale zdajesz sobie sprawę, że to nie jego wina, ale system jest z-----y. Mam pytanie- czy ty o tym wiedziałes, że to jest dokładnie rok, a domniemanie ojcostwa działa z automatu? Nawet prawnik, który nie zajmuje się na co dzień prawem rodzinnym tego na 99% nie wie, a my mówimy o zwykłych obywatelach.

@djtartini1: jaki prawnik tego nie wie? Czekaj mówisz, o tym, że typ jest BEZPŁODNY, wie, że NIE
  • Odpowiedz
tak wiem i wiedziałem jak działa domniemanie ojcostwa z automatu w związku małżeńskim

@Ka4az: Domniemanie ojcostwa to chyba każdy zna, ale rok na zaprzeczenie ojcostwa- serio wiedziałeś o tym? Na naukach przedmałżeńskich tego nie ma. Prawo rodzinne zwłaszcza wśród facetów prawników nie ma dobrej opinii i mało kto nim się przejmuje. Tak- uwaga- prawnicy niewiele wiedzą o nie swojej specjalizacji, zwłaszcza w takich szczegółach, nie czytali również np. Traktatu Lizbońskiego.
  • Odpowiedz
@Ka4az: Domniemanie ojcostwa to chyba każdy zna, ale rok na zaprzeczenie ojcostwa- serio wiedziałeś o tym? Na naukach przedmałżeńskich tego nie ma. Prawo rodzinne zwłaszcza wśród facetów prawników nie ma dobrej opinii i mało kto nim się przejmuje. Tak- uwaga- prawnicy niewiele wiedzą o nie swojej specjalizacji, zwłaszcza w takich szczegółach, nie czytali również np. Traktatu Lizbońskiego. Tak samo jak ortopeda nie pomoże przy operacji ucha. Powtarzam po raz kolejny-
  • Odpowiedz
no to przykro, że masz takie doświadczenia, ale nieznajomość prawa szkodz

@Ka4az: No, ale sam udowodniłeś, że nie masz pojecia o czym piszesz, zrównując opiekę nad dziećmi z alimentami, to nie ma nic wspólnego- to chyba też powinieneś wiedzieć? Nie było na naukach przedmałżeńskich?
  • Odpowiedz
No, ale sam udowodniłeś, że nie masz pojecia o czym piszesz, zrównując opiekę nad dziećmi z alimentami, to nie ma nic wspólnego- to chyba też powinieneś wiedzieć? Nie było na naukach przedmałżeńskich?

@djtartini1: polecam powoli i dokładnie czytać to co pisałem. Nigdzie nie zrównałem niczego, ale już kończę, bo nie ochoty tłumaczyć i rozmawiać z przedstawicielem tagu przegryw ;]
  • Odpowiedz
polecam powoli i dokładnie czytać to co pisałem. Nigdzie nie zrównałem niczego, ale już kończę, bo nie ochoty tłumaczyć i rozmawiać z przedstawicielem tagu przegryw ;]

@Ka4az: Ok, ale niepotrzebnie mnie atakujesz.
  • Odpowiedz