Wpis z mikrobloga

No dobra... Zrobilem w koncu porzadnie tego #wayland w moim #gentoo #linux i faktycznie plasma 6 dostala takiego kopa w responsywnosci ze jestem w szoku, jedyny problem mam taki ze chwilowo sdlmame uruchamia mi sie tylko raz a potem za kazdym razem mam czarny ekran ale rozwiaze to. teraz oczywiscie backup bo zrobilem pelny emerge --emptytree system w miedzyczasie gotujac sobie supe pomidorowa ktora za chwile wymieszam oczywiscie z izolatem bialka wpc80 zamiast smietany i zjem z ryzem, wiec takze #gotujzwykopem. Podaje przepis:
- kilo cebuli ( ͡º ͜ʖ͡º)
- troche oleju do podsmażenia tejże cebuli
- pół główki czosnku
- jedna duza marchewa
- trzy wielkie pietruchy
- jeden seler
- kilogram jablek
- >300gram koncentratu pomidorowego
- 2 kostki bulionowe bulion warzywny i 3 bulion wolowy (wyszlo mi chyba na 5 litrow wody)
- pol glowki czosnku (dla smaku i allicyny zeby ochronic wątrobe przed podsmazona na oleju cebula)

Gotujemy wode dodajac kostki az zrobi sie bulion ale nie bedzie za slony w miedzyczasie kroimy warzywa w kostke , myjemy oczywiscie przed obraniem i na wszelki wypadek po pokrojeniu zeby nic nie zgrzytalo w zebach. Dorzucamy do bulionu, w miedzyczasie obieramy i kroimy w kostke, sprawdzamy stan kompilacji Gentoo, wrzucamy jablka do zupy zanim zczernieja, gotujemy chwile, podsmazamy cebule na niewielkiej iloscci oleju, wrzucamy do zupy, kroimy czosnek, wrzucamy do zupy i dodajemy koncentrat pomidorowy. PRzelaczamy na wolny ogien i idziemy robic backup systemu, bo szkoda roboty, a dyski ssd lubia padac, wiec backup oczywiscie na dysk mechaniczny
wujek_adam - No dobra... Zrobilem w koncu porzadnie tego #wayland w moim #gentoo #lin...

źródło: unnamed

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Konfederusiusz: zależy co tam wpakujesz i jakie masz łącze. No i szybki procek do kompilacji. Ogólnie zabawa sensowną tylko pod mocno obciążone maszyny serwerowe, gdzie masz konkretne usługi. W sumie cały ten system to takie BSD na jądrze Linuksa.
  • Odpowiedz
@wujek_adam: ebuild z sdlmame masz skąd? olso, nie pamiętam, czy sdlmame nie wymaga X11. Potencjalnie jakieśtam rzeczy na waylandzie powinny być responsywniejsze niż na X, ale… well, YMMV w zależności od setupu, HW i kompozytora. Ale. Jeśli sdlmame chce X, to będzie odpalane przez xwayland, co raczej nie wpłynie silnie na wydajność tego rozwiązania, a raczej sprowadzi kłopociki™.
  • Odpowiedz
  • 0
@meczace_loginy: https://gpo.zugaina.org/Overlays/salfter
teraz sie to robi w poryty sposob od czasu jak z portage wylecial layman, teraz jest takie cuś
https://wiki.gentoo.org/wiki/Eselect/Repository
instalujesz robisz eselect repository, dalej tak samo jak przy eselect eselect repository salfter albo
[302] salfter * (https://gitlab.com/salfter/portage)
eselect repository 302 i
wujekadam - @meczaceloginy: https://gpo.zugaina.org/Overlays/salfter
teraz sie to rob...

źródło: eselect-repo

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@Konfederusiusz: taka podstawka to i moze byc 30 minut jak uzyjesz binarek i wiesz co robisz, od zera po stare,mu z pelna optymalizacja wszystkiego to zazwyczaj dwa dni odkad pamietam. Chociaz kiedys zajmowalo mi to i dwa tygodnie jak jeszcze slabo ogarnialem temat
  • Odpowiedz
  • 1
@Konfederusiusz: jak bede mial druga karte to zrobie PCIE Passtrough tej co mam teraz i zgram z akcelerowanej maszyny wirtualnej caly proces od zera w 4k 60fps jako tutorial, to bede mogl przyspieszyc niektore elementy zeby to nie trwalo godzinami, wlasnie sie ucze kdenlive zeby to zrobic.
  • Odpowiedz
  • 0
@meczace_loginy: zainstaluj tego ebuilda to bedziesz mial zaleznosci, ja robie wlasnie patcha do oficjalnych zrodel zeby uzywalo w wiekszosci bibliotek systemowych gentoo ale jak sie nie uda to rollback zeby zbudowalo swoje z 3rdparty, i chce zmienic katalog docelowy na /opt/mame i nazwe binarki na waylandmame ( ͡º ͜ʖ͡º) A to ze jestem bezrobotny to dlatego ze przez #autyzm jestem strasznym dziwakiem (
  • Odpowiedz
  • 0
@meczace_loginy: widze ze facet co robil tego ebuilda tez sie poddal i uzyl bundled lua
https://gpo.zugaina.org/AJAX/Ebuild/55463403/View
wlaczyl errors as warnings, moglem to zrobic zamiast patchowac jeden plik, ech, driga wersja bedzie lepsza, chyba przerobie tego ebuilda dodam epatch zeby poprawic error a nie go suppresowac i zrobie wlasny overlay. Zainteresowany? 24GB ramdysku to za malo od razu mowie. Co za kobyła. Dzisiaj dostałem nota bene "polite decline" z firmy ktora
  • Odpowiedz
  • 0
@meczace_loginy: ten czas edycji komentarza to debilizm w czystej postaci izolatu białka
Ten ebuild musi byc do starszej wersji bo obecnie nie ma juz target mamearcade, a ja buduje 270 - ten ebuild z tego overlaya tez jest na 270. Wracam do testow
wujekadam - @meczaceloginy: ten czas edycji komentarza to debilizm w czystej postaci ...
  • Odpowiedz
  • 0
@meczace_loginy: mam juz ebuild ktory buduje 0.270 z przelaczalna flaga wayland, teraz dodaje zeby kopiowalo shadery bgfx, binarka nazywa sie wamame ( ͡º ͜ʖ͡º) zeby sie nie gryzla z sdlmame wiec mozna miec obie wersje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@meczace_loginy : Zrobilem w koncu porządnie ebuild WolfMAME. Jeszcze musze dodac helper do pierwszej konfiguracji i gotowe. BGFX nie dziala pod #wayand, dziala opengl i tradycyjne artworki, co wyglada lepiej -trudno ocenic. Najlepiej to by wygladalo jak bym przez przejsciowke podlaczyl do telewizora CRT. A jesli chodzi o wersje, lubie zobaczyc co jest w najnowszej, teraz buduje retroarch.
[edit] pogratulowalbys lepiej ciezkiej udanej pracy a nie "eeeee tam
  • Odpowiedz