Wpis z mikrobloga

#mitologia #legendy #walhalla #pytania

Mam pytanko, właśnie czekam w kolejce do lekarza i sobie rozwiązuje krzyżówkę. Nagle jedno z gasel brzmi: germ. Bóg. Władca walhalli. I zdebialem. Co mają germanie ( o ile to jakiś lud) do nirdow I ich bogów? Ktoś potrafi to wyjaśnić?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@deletenomads: @RaV_Oyabun no właśnie znajdzie się jakieś źródło gdzie będzie łącznie wierzeń nordyckich z jakimiś tam germanami(Określenie ludności mieszkającej za górami- germanami byli też slowianie).
Tak wiec jak się ma nawet geograficznie religia "germanska" i nordycki do siebie. To jakieś ram Niemce co chcą się wywodzić od Germanów próbują łączyć cis nie do połączenia. Pamiętaj że jedynie ładowi mogli się dostać orzez tereny slowian, z naszymi wierzeniami.
Pisanie wez
  • Odpowiedz
@Gozd: Chłopie... ciężko powiedzieć o co ty pytasz, ale próbujesz to wszystko wywracać do góry nogami, jednocześnie mając braki w podstawowej wiedzy historycznej. Świat nie zawsze wyglądał tak jak dzisiaj. Germanie to znacznie szerszy termin niż ci się wydaje.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@deletenomads: nie wywracam. Dlatego napisałem, że germanie to również slowianie - ludzie zza gór, nazwani tak przez rzymian. Do germaniw jako historycznych plemion bardzo ciągną niemcy aby pokazać swoją długość historyczna. I stąd też dopisywani są jak widać do mitologi nnordyckiej.prosze mi wskazać na terenie obecnych Niemiec jakieś nordyckie bóstwa itp.
Jak widać samo stwierdzenie w krzyżówce też myli. Sam napisałeś, że germanie to znacznie szerszy termin. Możesz wrzucić jakiś
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@kidi1: hahaaha skąd to wziąłeś. Świetnie, że nie ma nic o nordach, zaraz się okaże, ze nordowie to germanie bo byli blondynami o niebieskich oczach.
  • Odpowiedz