Wpis z mikrobloga

Spotkaliście się u was w firmach z samochodem służbowym dla programisty? Ja się spotkałem. Gdyby wam taki zaoferowano to miałby dla was znaczenie w tym czy przyjmiecie ofertę czy nie? Mielibyście jakieś szczególne wymagania co do marki lub rocznika? #programowanie #programista15k #pracbaza
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FedoraTyrone: W Nokii dla programistów od poziomu E10 kiedyś oferowali auta. Kiepskie fury to to nie były.

Nie wiem jak wygląda teraz, możliwe że już skończyło się eldorado, bo Nokia od kilku lat ma problemy z kasą.
  • Odpowiedz
@FedoraTyrone: nie ogarniam poprzednich komentarzy twierdzących, ze jest to minus.
Moim zdaniem byłby to duży plus. Zakładając, że dwie firmy oferują takie same zarobki, a jedna dodatkowo samochód, to dla mnie wybór byłby prosty. Oczywiście, że brałbym samochód. Nie musisz się o niego martwić, masz dodatkowo kartę paliwową. Nie przejmujesz się przeglądami, naprawami itp. Dodatkowo możesz nawet sprzedać swój samochód o ile nie zmieniasz często pracy.
Przyznam, że pytanie jest
  • Odpowiedz
nie ogarniam poprzednich komentarzy twierdzących, ze jest to minus.

Moim zdaniem byłby to duży plus. Zakładając, że dwie firmy oferują takie same zarobki, a jedna dodatkowo samochód, to dla mnie wybór byłby prosty. Oczywiście, że brałbym samochód. Nie musisz się o niego martwić, masz dodatkowo kartę paliwową. Nie przejmujesz się przeglądami, naprawami itp. Dodatkowo możesz nawet sprzedać swój samochód o ile nie zmieniasz często pracy.

Przyznam, że pytanie jest dziwne, bo nie widzę wad w przypadku ofert pracy z samochodem służbowym. Jesli miałbym wybierać między większymi pieniędzmi a samochodem służbowym, to wziąłbym pieniądze, ale pytanie było raczej inne

@pp93: Mam auto pracując w kołchozie na N we Wrocławiu. Auto jest w wynajmie długoterminowym. W sumie wychodzi na duży plus, ale są też małe minusy:
- auto jest do użytku prywatnego, więc muszę płacić małą część miesięcznej raty żeby US się
  • Odpowiedz
@null_ptr: zależy jak dużo musisz dopłacać, ja założyłem że nie trzeba płacić wcale. Limit kilometrów to już kwestia indywidualna. Karta paliwowa działająca tylko w Polsce i tylko w dni robocze to nadal darmowe paliwo - nie mając karty paliwowej płacisz zawsze ze swojej kieszeni. Jesli miałbym dostać samochód służbowy to serio nie miałoby dla mnie różnicy czy będzie to skoda, audi czy dacia. Jakbym chciał mieć fajny samochód, to nie
  • Odpowiedz