Wpis z mikrobloga

@Wookash071 Nie chodzi tylko o zmiany, ale o cały tryb pracy. Nie wiesz, kiedy jeść ani kiedy spać, a ciało ma już dosyć. Dodaj do tego samotność za granicą – przecież siedzę na Wykopie. Gdybym miał kolegów czy tam po prostu z kim pogadać, no nie byłoby mnie tutaj.
  • Odpowiedz
@SaintWykopek: Magik kolejny czy to ten z poprzedniego wpisu? Ty w tym kołchozie robisz po 12h i jeszcze norme wyrabiasz? i ta zmianówka to u ciebie z dnia na dzien sie zmienia z tego co pamietam czy co tydzien? Tyle dobrze że w robocie obiady masz
  • Odpowiedz
@cwiczebny_janusz Ale głupia odpowiedź. Byłem w technikum informatycznym, matmę w gimnazjum i technikum jakoś ogarniałem. Po szkole pracowałem w serwisie, z którego odszedłem na magazyn, bo było więcej godzin i wyższa stawka. Nie miałem zbyt wielu opcji – najbliższe miasteczko tylko 5 tysięcy mieszkańców, a większość firm w pobliżu to budowlanka. Ja, Polska C, z wioski bez komunikacji. Próbowałem studiować, ale nie zdałem sesji.
  • Odpowiedz
@negativeFirst Taki technik musi umieć złożyć komputer, skręcić kable, napisać stronę, założyć serwer i znać się na śrubkach. Większość kończy w sklepach AGD, a magistrzy kończą na polach u Niemca.

Z fartem, mordeczko
  • Odpowiedz
@SaintWykopek nie chce nic mówić, ale z takim technikiem by Cię wzięli do wielu różnych prac technicznych w DE. Nawet i bez tego technika, wiesz o tym? Chyba, że nie znasz podstaw niemieckiego, bądź chociażby angielskiego, ale na takiego CNC operatora by Cię wzięli z buta jakbyś dobrze poszukał, nawet w Holandii w jakimś Overijssel. No, chyba, że jesteś słabym negocjatorem, to nic innego, jak ottobus
(,)
  • Odpowiedz
@negativeFirst Sczerze to p------e te wyjazdy, zawsze w inne miejsce jadę. W marcu wracam do Polski, pierwsze co to robię papiery na elektryka. Nie wiem co będzie dalej, ale mam zdecydowanie dość produkcji, dystrybucji (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@negativeFirst Zacznę od minimalnej, ale wiem że z czasem stawka będzie rosła. Znam spokojnego pana, który ma w Niemczech firmę budowlaną. Przyjmie mniej od ręki, tyle że za najniższą. Tutaj gdzie robię mam 14,3€ na czysto, co z tego skoro pracuje tylko do tych 160h miesięcznie ()
  • Odpowiedz
@SaintWykopek: Pamiętaj że w firmie budowlanej to jak w taborze cygańskim. Zapomnij że będziesz w jednym miejscu żył i sam. Budowa to nie jest stałe miejsce pracy.
Lepiej ten operator CNC, lub jakiś inny monter na hali. Jakaś dobra oferta, ogarniasz chatę i prawko i żyjesz jak pan. Na budowach trochę się bujałem tyle że u mnie na wiosce, jak ktoś przyjeżdżał coś budować. Później się zmywali, a ja odmawiałem
  • Odpowiedz