Wpis z mikrobloga

#pytanie #kiciochpyta #allegro #olx #scam #oszustwo ?

Chcę kupić przedmiot na allegro lokalnie, sprzedawca (kobieta - konto 4 lata) wystawia tylko ogłoszenie. Chciałem kupić płatnością przez allegro, dopłacić za prowizję. Skontaktował się ze mną telefonicznie (gość) i wytłumaczył, że przedmiot był brany na firmę fakturę vat i taka sprzedaż przez allegro z automatu będzie zgłoszona do US, więc musi doliczyć 23% vat plus 4,5% prowizji. Coś jeszcze wspominał o tym, że można inaczej, faktura imienna i o księgowości itd. Nie mam firmy i nie znam się dokładnie na tym, jeśli chodzi o samą rozmowę to gość brzmiał wiarygodnie i odpowiedział na wszystko i dopytywał się, czy mam jakieś inne pytania itd. Uznałem że jednak kupię bez kup teraz z tą niższą ceną. Na maila podesłał fakturę vat marża już z nazwą firmy i ceną taka jaka w ogłoszeniu (bez vat). Twierdził że ma umowę z kurierem dpd więc jutro między 16-18 kurier odbierze paczkę jak szybko przeleję i zaksięguje. Firma jest FHU, zajmują się ogólnie transportem drogowym, szukałem telefonu w internecie do właściciela, aby zweryfikować. Niestety nie ma, streetview też tam nie dochodzi. Na aleo.com pokazuje numer rachunku bankowego z rejestru vat i jest on inny niż podany w mailu. Jak bardzo zalatuje to scamem?
Jest jakiś sposób na zdobycie telefonu do właściciela firmy, aby zweryfikować czy to sprzedaje? Dodam, że znam dobrze przypadek, gdzie oszust sprzedający karty graficzne (taaa, ten przedmiot to karta graficzna) ukradł dane członka mojej rodziny, który prowadzi firmę. Jeden z przezornych kupców sprawdził dane w internecie i skontaktował się z prawdziwym właścicielem danych osobowych.
Sprzedawca karty napomknął coś też o tym, że kupuje nowszy sprzęt (nawet coś o cenie ok. 10tys. wspomniał). Firma założona w 2016, ale nie wiem po co w takiej firmie taki sprzęt (może po prostu na firmę?). Z głosu brzmiał jakby koło 30-40. Na maila podesłał jeszcze zdjęcie karty z kartką z imieniem i nazwiskiem. Zdjęć z ogłoszenia nie znajduje w google ani yandex. Konto w banku innym niż mój (alior).
Cena dosyć atrakcyjna, ogłoszenie wisi ponad tydzień. Na pierwszą wiadomość dostałem odpowiedź, że dzisiaj miał się zjawić kupiec, ale nie było.
Jak bardzo w skali wykopków to scam? Faktura vat marża i wytłumaczenie ma sens?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kiedys_wrucom_lepsze_czasy czyli nie sprzeda ci na fakturę VAT ale może okazyjnie na fakturę VAT marża czyli komisową. Przecież przy kup teraz równie dobrze mógł by zrobić fakturę VAT marża, jeżeli to ci nie śmierdzi to pożegnaj się z pieniędzmi. Zapytaj go z ciekawości czy może wysłać za pobraniem i zobaczysz że wymyśli jakiś powód że nie może.
  • Odpowiedz