Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak ogólnie wygląda kwestia potrącenia psa w Polsce i odpowiedzialności za niego oraz za wydarzenie?

Jeśli kierowca potrąci psa i uszkodzi swój samochód, to winę bezwzględną ponosi właściciel psa, który biegał sobie luzem, czy też istotne jest, że kierowca nie zachował właściwej uwagi, jechał za szybko itp.?

Bo była mgła, uderzyłem w błąkającego się psa, a po wydarzeniu nie wezwałem policji. Pies uciekł, a jego potencjalny właściciel psa mówi, że trzeba było wezwać policję, bo on nie wie czy mówię prawdę czy też chce sobie na jego koszt wyremontować samochód.

#prawo #policja #wypadek

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Ustawa o Ochronie Zwierząt
Art. 25.
Prowadzący pojazd mechaniczny, który potrącił zwierzę, obowiązany jest, w
miarę możliwości, do zapewnienia mu stosownej pomocy lub zawiadomienia
jednej ze służb, o których mowa w art. 33 ust. 3.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
empatyczny-obywatel-65: No z perspektywy tego gościa to ty jesteś jakiś random, który nagle wyskakuje i mówi daj mi kasę? A potrącenie psa kto miał odnotować? No policja. Czy powinien wierzyć Ci na słowo? Weźcie ludzie myślcie trochę.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czekaj, brałeś udział w wypadku, pojechałeś sobie i jeszcze masz pretensje? Jakbyś potrącił dziecko z ewidentnej winy dziecka, to też byś odjechał i liczył, że Ci zapłacą za naprawę? xD
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
sprawny-znawca-34: To są dwa różne zdarzenia - tego jestem pewien na 100%, podobnie jak tego że ty możesz w takim wypadku odpowiadać zarówno cywilnie i karnie.

Co do dalszego pewności nie mam ale właściciel chyba tylko cywilnie chociaż znając kreatywność polskiej prokreatury mogą spróbować podciągnąc hasanie psa po jezdni pod jakiś paragraf.

• Odpowiedz