@mirko_anonim tzw. Ortodoxy zajmują się zgłębianiem religii, modleniem się i robieniem dzieci - to oni mają ich po 8, zawyżając lekko średnią Izraela. Zwyczajni Żydzi ich nie lubią bo podobno dostają jakieś zapomogi, żeby właśnie nie musieć pracować tylko czytać te Torę czy co oni tam czytają.
@mirko_anonim: ale nie wszyscy Żydzi wyglądają tak że wyglądają jak ortodoksi, albo mocną urodę (stereotypową dla Żydów) Sam poznałem rudą Żydówkę :) Żydzi którzy mieszkają w Polsce mają geny wymieszane ze słowiańskimi także tego. Także widziałeś nie raz ale nie zdawałeś sobie sprawy.
@mirko_anonim ortodoksyjni Żydzi w USA i UK mają swoje całe dzielnice i w nich przebywają, mają swoje miejsca pracy, sklepy, szkoły, łaźnie, bożnice i inne takie. Często zajmują się rzemiosłem np istnieje stereotyp Żyda zajmującego się szlifowaniem kamieni szlachetnych. W Polsce ortodoksi to raczej turyści.
@mirko_anonim: Mam znajomą Żydówkę, czym się kobieta zajmuję nie pamiętam wiem, że robiła wcześniej w Synagodze potem latała do Izraela w celach pracy.
Byłem wolontariuszem w JCC i wielu krakowskich Żydów poznałem. Może nawet ktoś z Twoich sąsiadów nim jest. :)
- Jak tam bylo? Wstapilas do ortodoksów? Wzieli cie?
Na wszystkie pytania kura
Sam poznałem rudą Żydówkę :) Żydzi którzy mieszkają w Polsce mają geny wymieszane ze słowiańskimi także tego.
Także widziałeś nie raz ale nie zdawałeś sobie sprawy.
Tych co wrzuciłeś na zdjęciu to są Żydzi ortodoksyjni
@smilealittlebit: ?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord