✨️ Obserwuj #mirkoanonim Mam pytanie o przechowywanie danych dotyczących pracowników przez polskie firmy, głównie korpo, bo w takiej pracuję.
Mamy obowiązek przychodzić do biura 3 dni w tygodniu. Ja przychodzę mniej. Biuro jest nowoczesne, są bramki na kartę. Jak długo firmy trzymają takie dane jak czas wejścia i wyjścia?
Oraz jak długo trzymają nagrania z aktywności na komputerze i telefonie służbowym? U mnie w umowie jest mowa o potencjalnym nagrywaniu ekranu i rozmów. Średnio to komfortowe.
Czy okres trzymania takich danych jest określony prawnie czy może zależy od firmy?
Wiadomo, że nie zapytam o to osobiście u mnie w firmie, bo jeszcze ktoś to odbierze jako podejrzane.
@mirko_anonim: Co do czasu pracy (wejścia wyjścia) to dokumentacja pracownicza. 50 lat przechowywania. Jeśli chodzi o resztę - określa to regulamin lub polityka bezpieczeństwa.
Mam pytanie o przechowywanie danych dotyczących pracowników przez polskie firmy, głównie korpo, bo w takiej pracuję.
Mamy obowiązek przychodzić do biura 3 dni w tygodniu. Ja przychodzę mniej. Biuro jest nowoczesne, są bramki na kartę. Jak długo firmy trzymają takie dane jak czas wejścia i wyjścia?
Oraz jak długo trzymają nagrania z aktywności na komputerze i telefonie służbowym? U mnie w umowie jest mowa o potencjalnym nagrywaniu ekranu i rozmów. Średnio to komfortowe.
Czy okres trzymania takich danych jest określony prawnie czy może zależy od firmy?
Wiadomo, że nie zapytam o to osobiście u mnie w firmie, bo jeszcze ktoś to odbierze jako podejrzane.
#praca #pracbaza #korpo #korposwiat #prawo
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim