Aktywne Wpisy

MonazoPL +303
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: santander 1560
Pobierz
1-1-1-1 +214
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Cześć, jestem w trakcie odbywania kursu na prawo jazdy i mam kilka pytań do mądrzejszych ode mnie.
1. Czy zmieniając biegi najpierw puszczacie do końca sprzęgło i dopiero dodajecie gaz? W filmach na Youtubie w większości powtarzane jest, że odpuszczając sprzęgło jednocześnie powinno się dodawać gaz. Tymczasem mój instruktor powiedział mi, że najpierw powinnam do końca puścić sprzęgło i dopiero wtedy dodawać gaz. Nieco mnie to zaskoczyło. Samochód, którym jeżdżę, to Kia Rio.
2. Parkując równolegle, gdy już zrównacie się tyłem z autem, za którym będziecie parkować, od razu zaczynacie kręcić do oporu w prawo? Takim sposobem uczył mnie pierwszy instruktor. Natomiast kolejny każe mi cofnąć do tyłu względem auta, za którym będę parkowała w taki sposób, aby moje lusterko było między klamkami sąsiedniego auta (lub między jego klamką lub lusterkiem, w przypadku gdy sąsiadujące auto stoi przodem do mnie).
3. Pytanie dotyczące parkowania prostopadłego - gdy wyjeżdżacie w prawo, czy od razu kręcicie do oporu w prawo? Wydawało mi się, że najpierw należy trochę wyjechać na prostych kołach. Mój obecny instruktor każe mi jednak od razu kręcić w prawo...
4. Mam jeszcze pytanie dot. dwóch konkretnych sytuacji z filmu poniżej:
https://youtu.be/EndEENxUgkQ?si=NMlu4YvPLc2IMDAu
W 16:30, czy w związku z tym, że auto ustawiło się do prawej krawędzi (na prawym pasie), to nie powinno konsekwentnie wyjechać również na prawy pas?
W 20:27 widać znak STOP. Gdyby auto jechało w lewo, to oczywiście należy zatrzymać się przed linią bezwzględnego zatrzymania. Natomiast jadąc w prawo, nie ma żadnej linii. Mimo to, auto zatrzymało się mniej więcej na równi ze znakiem STOP. Czy jest to w tej sytuacji konieczne? Czy ma to sens, skoro za łukiem jest jeszcze kawałek pasa z linią ciągłą po lewej?
Będę wdzięczna za pomoc. Staram się jak mogę, ale część przepisów/zasad jest dla mnie bardzo nieklarowna. :(
Dzięki
#prawojazdy #lodz #samochody #motoryzacja
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
1: Sprzęgło z gazem pozwoli Ci w przyszłości płynnie ruszać pod górkę jak i dynamicznie startować.
2,3 Nauka manewrowania na tak zwaną małpę (kiedy dojedziesz tam, skręć kierownicę w lewo o dwa obroty itp" to głupota. Naucz się ogarniać wymiary i położenie pojazdu a każdy manewr będzie prosty.
1. Nonsens, po pierwsze zwiększasz wtedy prawdopodobieństwo zgaszenia silnika a po drugie nie da się tak dynamicznie ruszyć
2. https://wykop.pl/cdn/c3201142/comment_JIIBsk4kb45g3Z7I7i4L60xAD3vxmn1H.gif
3. Zależy od ilości miejsca, jeśli jest dość to można od razu
4. 16:30 jeżeli tam ruch nie wpada z lewej strony (nie widze) to niekoniecznie. Prawy pas zbiera ruch z prawej nitki, lewy z lewej, poza tym masz ciągłą między pasami.
5. 20:27 oznakowanie niechlujne ale raczej masz
źródło: comment_JIIBsk4kb45g3Z7I7i4L60xAD3vxmn1H
Pobierz2. Dziwny sposób na klamki, bo każde auto jest innych rozmiarów i klamki też są w innych miejscach, ciekawe jak on parkuje gdy obok jest auto 3-drzwiowe i
1)Przy zmianie biegów nie dodaję gazu. Jedynie przy ruszaniu żeby płynnie i szybko ruszyć.
2)Jak masz dużo miejsca to możesz od razu kręcić kierownicą. Czasem stoją obok zaparkowane auta więc logiczne, że najpierw trzeba trochę wyjechać prosto.
4) "Jeżeli nie ma linii bezwzględnego zatrzymania, należy zatrzymać się w miejscu, z którego jest dobra widoczność drogi, przed którą ustawiony jest znak i w którym kierujący może upewnić się, że nie
1. Nie, gazem i sprzęgłem powinno się operować na zasadzie wagi wahadłowej/szalkowej: jedno wciskasz, drugie puszczasz - na raz. Mowa oczywiście przy zmianie biegów. Jak najpierw wyciśniesz sprzęgło a potem dodasz gaz to będziesz miała lekkie szarpnięcie - zipełnie niepotrzebnie.
2. Nie wiem, trzeba wyczuć.
3. No gdzie, najpierw trochę wyjechać aby nie zahaczyć auta po prawej stronie.
To nie jest "rocket science" i nawet porada telefonicznie w 10 minut da radę żebyś sama do tego doszła. Niestety za wiedzę a raczej umiejętność jej przekazania się płaci.
4.
pierwsza sytuacja: nie wiem
druga sutuacja: zatrzymujesz się tam gdzie chcesz, aby mieć dobrą widoczność na pas na który włączasz się do ruchu. Tu jest pas rozbiegowy i ten stop moim zdaniem bez sensu jest. No ale trzeba się zatrzymać.