Wpis z mikrobloga

Wydaje mi się, że zaszła zmiana w postrzeganiu przyszłości ogólnie w społeczeństwie. Kiedyś myśleliśmy, że 2024 będzie rokiem z dalekiej przyszłości gdzie będziemy żyć jak Jetsonowie. A jak obecnie żyjąc w 2024 wyobrażamy sobie 2070? Nijak, bo nie ma już futurystycznych wizji jak będzie zajebiście, a bardziej obawiamy się jak bardzo sprawy mogą się p---------ć. Tak jak kiedyś wydawało się że ludzkość wyczekuje przyszłości tak teraz wydaje się, że ludzkość bardziej się jej obawia i nie spodziewa się już z jej strony niczego dobrego.
Pamiętam też gdy był 2010 i rozmowy o kalendarzu majów dotyczące 2012 wydawały się czymś z odległej przyszłości. A teraz żyjemy już w połowie lat 20 XXI wieku i wydaje się jakby 2020 był wczoraj. Wydaje mi się też jakby nikt nie patrzył do przodu i nie zastanawiał się, że ciekawe jakie będą lata 30. Kiedyś ludzie interesowali się przepowiedniami o przyszłości, rozmyślali na ten temat, czasami w szurskich klimatach, ale jednak była moda na patrzenie do przodu. Teraz mam wrażenie jakby już nikt nie patrzył w przód w ten sposób co kiedyś.

#rozkminy #przemyslenia #wspomnienia #nostalgia
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bananek2: a może po prostu nie masz już 10 czy 20 lat a 30 albo 40? że pożyłeś tyle że wiesz jak wygląda postęp i nie jest jak w bajce? A dzisiejsze dzieciaki i młodzi ludzie czy inni starsi nadal żyją takimi nadziejami i pozytywami wyobrażając sobie niewiadomo co zamiast zejść na ziemię?
  • Odpowiedz
skuteczność leczenia nowotworów (nie wszystkich) jest kilka razy wieksza niż 30 lat temu

@Srasklacz: ale co to ma do tematu? Optymistyczna wizja ludzi w roku 1990 była taka, że skuteczność leczenia nowotworów w roku 2020 będzie kilka razy większa dla niektórych typów? Czy że to już po prostu przestanie być zmartwienie ludzkości?
  • Odpowiedz
@Bananek2: Mysle, ze kiedys ludzie patrzyli na to jak za 20 lat beda latajace samochody, a teraz patrza na to jak za 20 lat bedzie refundowana operacja zmiany plci na dowolna plec ktora stworzysz samodzielnie w aplikacji na smartfona wybierajac sposrod elementow takich jak np. futro, rogi, ogon, macki.
  • Odpowiedz
@DonTadeo niektóre obszary nadal rozwijają się dynamicznie, zwłaszcza w dziedzinach takich jak technologia, zdrowie, energia odnawialna i innowacje cyfrowe. Można zauważyć pewne spowolnienie patrząc globalnie, ale w poszczególnych regionach i sektorach całkiem dobrze idzie.
  • Odpowiedz
Mysle, ze kiedys ludzie patrzyli na to jak za 20 lat beda latajace samochody, a teraz patrza na to jak za 20 lat bedzie refundowana operacja zmiany plci na dowolna plec ktora stworzysz samodzielnie w aplikacji na smartfona wybierajac sposrod elementow takich jak np. futro, rogi, ogon, macki.

@An-Dagda: wśród widzów tv republika pewnie tak jest
  • Odpowiedz
bardziej obawiamy się jak bardzo sprawy mogą się p---------ć

@Bananek2: ja się niczego nie obawiam, żyję jak chcę. Nie pakuję mainstreamowego gówna do głowy, więc mam czas i miejsce na słuchanie ludzi mądrzejszych od siebie w danej dziedzinie i własne przemyślenia. Idę do przodu tyle ile mogę, za parę lat i tak skończę w ziemi JAK WSZYSCY, więc jebe mnie to. Gram se dla przyjemności w tę grę.
  • Odpowiedz
@Bananek2 zmęczenie materiału, skoki technologiczne przestały być już takie wielkie. Miały być rychło hologramy do smartfonów czy tam po nich to dalej jest szajsung S69 i tak do usranej śmierci. Co się miało zmienić to się zmieniło się. Nawet można popatrzeć na gry. Czy te całe gej trejsingi to aż taki progres w porównaniu do Crysis 1? Tamto było rewolucją. Pierwszy tel komórkowy, pierwszy smartfon, tablet, VR. Nowe modele, bajery ale
  • Odpowiedz
Pokolenie urodzone w roku ~2000 pamięta już raczej cały czas podobną technologię i nigdy nie było świadkami błyskawicznego rozwoju.

@Wap30: Brednie starucha co ma słabą pamięć.
Popularyzacja smartfonów, szybkiego i powszechnego dostępu do internetu, milionów z YouTube czy teraz tiktoka.
To wszystko powyższe to ostatnia dekada a nie lata 90.
Od dwóch lat masz AI który już teraz generuje duże zmiany w komunikacji
  • Odpowiedz
Trzeba być niezłym ignorantem aby nie widzieć tych zmian życia nawet między 2010 a 2020.

@m0rgi: jeżeli próbujesz porównać zmiany technologiczne w latach 2000-2020 ze zmianami lat 1980-2000 to naprawdę nie musisz szukać "ignorantów" ani "bredni" daleko

takie że w przypadku szybkiej diagnozy zamiast 20% szans na przeżycie kolejnych 5 lat jest
  • Odpowiedz