Wydaje mi się, że zaszła zmiana w postrzeganiu przyszłości ogólnie w społeczeństwie. Kiedyś myśleliśmy, że 2024 będzie rokiem z dalekiej przyszłości gdzie będziemy żyć jak Jetsonowie. A jak obecnie żyjąc w 2024 wyobrażamy sobie 2070? Nijak, bo nie ma już futurystycznych wizji jak będzie zajebiście, a bardziej obawiamy się jak bardzo sprawy mogą się p---------ć. Tak jak kiedyś wydawało się że ludzkość wyczekuje przyszłości tak teraz wydaje się, że ludzkość bardziej się jej obawia i nie spodziewa się już z jej strony niczego dobrego. Pamiętam też gdy był 2010 i rozmowy o kalendarzu majów dotyczące 2012 wydawały się czymś z odległej przyszłości. A teraz żyjemy już w połowie lat 20 XXI wieku i wydaje się jakby 2020 był wczoraj. Wydaje mi się też jakby nikt nie patrzył do przodu i nie zastanawiał się, że ciekawe jakie będą lata 30. Kiedyś ludzie interesowali się przepowiedniami o przyszłości, rozmyślali na ten temat, czasami w szurskich klimatach, ale jednak była moda na patrzenie do przodu. Teraz mam wrażenie jakby już nikt nie patrzył w przód w ten sposób co kiedyś.
@Bananek2: a może po prostu nie masz już 10 czy 20 lat a 30 albo 40? że pożyłeś tyle że wiesz jak wygląda postęp i nie jest jak w bajce? A dzisiejsze dzieciaki i młodzi ludzie czy inni starsi nadal żyją takimi nadziejami i pozytywami wyobrażając sobie niewiadomo co zamiast zejść na ziemię?
skuteczność leczenia nowotworów (nie wszystkich) jest kilka razy wieksza niż 30 lat temu
@Srasklacz: ale co to ma do tematu? Optymistyczna wizja ludzi w roku 1990 była taka, że skuteczność leczenia nowotworów w roku 2020 będzie kilka razy większa dla niektórych typów? Czy że to już po prostu przestanie być zmartwienie ludzkości?
@Bananek2: Mysle, ze kiedys ludzie patrzyli na to jak za 20 lat beda latajace samochody, a teraz patrza na to jak za 20 lat bedzie refundowana operacja zmiany plci na dowolna plec ktora stworzysz samodzielnie w aplikacji na smartfona wybierajac sposrod elementow takich jak np. futro, rogi, ogon, macki.
@DonTadeo niektóre obszary nadal rozwijają się dynamicznie, zwłaszcza w dziedzinach takich jak technologia, zdrowie, energia odnawialna i innowacje cyfrowe. Można zauważyć pewne spowolnienie patrząc globalnie, ale w poszczególnych regionach i sektorach całkiem dobrze idzie.
@fan_Kazika tym bardziej że jesteśmy mądrzejsi i wiemy że jeżeli nawet będzie lek na raka to normalnych ludzi przez najbliższe 40 lat nie będzie na niego stać
Mysle, ze kiedys ludzie patrzyli na to jak za 20 lat beda latajace samochody, a teraz patrza na to jak za 20 lat bedzie refundowana operacja zmiany plci na dowolna plec ktora stworzysz samodzielnie w aplikacji na smartfona wybierajac sposrod elementow takich jak np. futro, rogi, ogon, macki.
@An-Dagda: wśród widzów tv republika pewnie tak jest
bardziej obawiamy się jak bardzo sprawy mogą się p---------ć
@Bananek2: ja się niczego nie obawiam, żyję jak chcę. Nie pakuję mainstreamowego gówna do głowy, więc mam czas i miejsce na słuchanie ludzi mądrzejszych od siebie w danej dziedzinie i własne przemyślenia. Idę do przodu tyle ile mogę, za parę lat i tak skończę w ziemi JAK WSZYSCY, więc jebe mnie to. Gram se dla przyjemności w tę grę.
@Bananek2 zmęczenie materiału, skoki technologiczne przestały być już takie wielkie. Miały być rychło hologramy do smartfonów czy tam po nich to dalej jest szajsung S69 i tak do usranej śmierci. Co się miało zmienić to się zmieniło się. Nawet można popatrzeć na gry. Czy te całe gej trejsingi to aż taki progres w porównaniu do Crysis 1? Tamto było rewolucją. Pierwszy tel komórkowy, pierwszy smartfon, tablet, VR. Nowe modele, bajery ale
Pokolenie urodzone w roku ~2000 pamięta już raczej cały czas podobną technologię i nigdy nie było świadkami błyskawicznego rozwoju.
@Wap30: Brednie starucha co ma słabą pamięć. Popularyzacja smartfonów, szybkiego i powszechnego dostępu do internetu, milionów z YouTube czy teraz tiktoka. To wszystko powyższe to ostatnia dekada a nie lata 90. Od dwóch lat masz AI który już teraz generuje duże zmiany w komunikacji
Trzeba być niezłym ignorantem aby nie widzieć tych zmian życia nawet między 2010 a 2020.
@m0rgi: jeżeli próbujesz porównać zmiany technologiczne w latach 2000-2020 ze zmianami lat 1980-2000 to naprawdę nie musisz szukać "ignorantów" ani "bredni" daleko
takie że w przypadku szybkiej diagnozy zamiast 20% szans na przeżycie kolejnych 5 lat jest
Pamiętam też gdy był 2010 i rozmowy o kalendarzu majów dotyczące 2012 wydawały się czymś z odległej przyszłości. A teraz żyjemy już w połowie lat 20 XXI wieku i wydaje się jakby 2020 był wczoraj. Wydaje mi się też jakby nikt nie patrzył do przodu i nie zastanawiał się, że ciekawe jakie będą lata 30. Kiedyś ludzie interesowali się przepowiedniami o przyszłości, rozmyślali na ten temat, czasami w szurskich klimatach, ale jednak była moda na patrzenie do przodu. Teraz mam wrażenie jakby już nikt nie patrzył w przód w ten sposób co kiedyś.
#rozkminy #przemyslenia #wspomnienia #nostalgia
@Srasklacz: ale co to ma do tematu? Optymistyczna wizja ludzi w roku 1990 była taka, że skuteczność leczenia nowotworów w roku 2020 będzie kilka razy większa dla niektórych typów? Czy że to już po prostu przestanie być zmartwienie ludzkości?
@An-Dagda: wśród widzów tv republika pewnie tak jest
@Bananek2: ja się niczego nie obawiam, żyję jak chcę. Nie pakuję mainstreamowego gówna do głowy, więc mam czas i miejsce na słuchanie ludzi mądrzejszych od siebie w danej dziedzinie i własne przemyślenia. Idę do przodu tyle ile mogę, za parę lat i tak skończę w ziemi JAK WSZYSCY, więc jebe mnie to. Gram se dla przyjemności w tę grę.
@MajorKusiol: wlasnie o to chodzilo w moim komentarzu.
@Wap30: Brednie starucha co ma słabą pamięć.
Popularyzacja smartfonów, szybkiego i powszechnego dostępu do internetu, milionów z YouTube czy teraz tiktoka.
To wszystko powyższe to ostatnia dekada a nie lata 90.
Od dwóch lat masz AI który już teraz generuje duże zmiany w komunikacji
@m0rgi: jeżeli próbujesz porównać zmiany technologiczne w latach 2000-2020 ze zmianami lat 1980-2000 to naprawdę nie musisz szukać "ignorantów" ani "bredni" daleko