Wpis z mikrobloga

Wydaje mi się, że zaszła zmiana w postrzeganiu przyszłości ogólnie w społeczeństwie. Kiedyś myśleliśmy, że 2024 będzie rokiem z dalekiej przyszłości gdzie będziemy żyć jak Jetsonowie. A jak obecnie żyjąc w 2024 wyobrażamy sobie 2070? Nijak, bo nie ma już futurystycznych wizji jak będzie zajebiście, a bardziej obawiamy się jak bardzo sprawy mogą się p---------ć. Tak jak kiedyś wydawało się że ludzkość wyczekuje przyszłości tak teraz wydaje się, że ludzkość bardziej się jej obawia i nie spodziewa się już z jej strony niczego dobrego.
Pamiętam też gdy był 2010 i rozmowy o kalendarzu majów dotyczące 2012 wydawały się czymś z odległej przyszłości. A teraz żyjemy już w połowie lat 20 XXI wieku i wydaje się jakby 2020 był wczoraj. Wydaje mi się też jakby nikt nie patrzył do przodu i nie zastanawiał się, że ciekawe jakie będą lata 30. Kiedyś ludzie interesowali się przepowiedniami o przyszłości, rozmyślali na ten temat, czasami w szurskich klimatach, ale jednak była moda na patrzenie do przodu. Teraz mam wrażenie jakby już nikt nie patrzył w przód w ten sposób co kiedyś.

#rozkminy #przemyslenia #wspomnienia #nostalgia
  • 92
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wśród widzów tv republika pewnie tak jest

@mlodygustaw: wsrod widzow netflixa pewnie tez

a wsrod widzow normalnych kanalow pewnie tylko czekaja na to az oglosza ze funkcja latania w latajacym samochodzie wymaga abonamentu i dostepu do internetu
  • Odpowiedz
@Wap30: Czyli dalej powielasz swoje stanowisko starego ignoranta z tak oklepanym i idiotycznym podejściem "kiedyś to były czasy".
Nie ma sensu dyskusja z betonem bez argumentów.
  • Odpowiedz
@m0rgi: sam sobie założyłeś jakieś dziwne stwierdzenie "kiedyś to były czasy" i nazywasz własnego chochoła ignorantem. To niestety nadal ty tutaj jesteś betonem kolego, i to srogim. Jedyne co stwierdziłem, to fakt że dynamika rozwoju technologicznego jest zmienna, i obecnie jest bez minimum wątpliwości znacznie niższa, niż kilka dekad temu. Nie ma żadnych wątpliwości, że np. wydajność sprzętu domowego jak komputery rosła w świadomości kogoś urodzonego w roku 2000 znacznie
Wap30 - @m0rgi: sam sobie założyłeś jakieś dziwne stwierdzenie "kiedyś to były czasy"...

źródło: integer-perf

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bananek2: trochę p---------e, oczywiście że dalej ludzie interesują się tym co będzie za 50 lat, szczególnie wobec rozwijającej się sztucznej inteligencji. W 2010 r. byłeś młody, to 2 lata były wiecznością, z wiekiem postrzeganie czasu się zmienia

@Bananek2 Miras, cywilizacja zachodniej Europy cofa się do średniowiecza.

XD
  • Odpowiedz