Wpis z mikrobloga

Aaa komuna taka świetna. Wszystkim się cudownie żyło i była krojona na wagę marmolada dobra z gorącym chlebem lub bułką. Co z tego że miała skład jak woda z reaktora a w sklepach nic nie było. Teraz już nie ma takich czasów. I ta przerażająca liczba polubien takiego posta. Polacy to tęsknią za prlem jak nastolatka za Hiszpanem ratownikiem z fuerty. #polska #polak #kiedystobylo #bekazpodludzi
pieknylowca - Aaa komuna taka świetna. Wszystkim się cudownie żyło i była krojona na ...

źródło: IMG_20240907_094602

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pieknylowca: Wyjmij kija z d--y, widzisz tam gdzieś napisane, że było wtedy lepiej niż teraz? Słyszałeś o czymś takim jak nostalgia? Nikt za tym nie tęskni, ale zawsze fajnie stare czasy powspominać.
  • Odpowiedz
no nie wiem. Wydaje mi się że teraz jest lepiej pod każdym względem

To nie znaczy, że nie możemy wspominać z rozrzewnieniem Ptysia, gum z komiksami z kaczorem Donaldem, oranżady w torebce.
  • Odpowiedz
Świat zachodu wkroczył w czas obrzydliwego upadku, praktycznie każdy (w wieku takim aby pamiętać) tutaj w USA np chciałby wrócić do lat 90-tych albo dalej. Nie z nostalgii.
  • Odpowiedz
  • 1
@semperfidelis @pieknylowca kurde ja sam już nie wiem, jasne że człowiek przeszłość wspomina dobrze, jednak z rozmów z starszymi racjonalnymi osobami wynika że wcale źle nie było. Jasne końcówka PRL to był dramat, jak polska musiała zaczął spłacać kredyty i cała gospodarka nie wyrabia, tu też można są teorie czy to nie było celowe.

PRL każdy wspomina właśnie z czasów kartek itp. ale to już jest koniec PRL a nikt
  • Odpowiedz
@pieknylowca To nie tęsknota za PRLem tylko za smakiem dzieciństwa. Sam wychowałem się pod koniec lat '90 i na początku '00 i czuje podobną nostalgię. Już nigdy nie kupię dwulitrowego Lifta i czipsów Chio ani wielu innych rzeczy, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Nie znaczy to jednocześnie, że chciałbym wrócić do tamtych czasów, bo teraz żyje się dużo lepiej i nie ma takiej biedy jak wtedy.
  • Odpowiedz
@pieknylowca: Było dobrze, bo robota była gdzie mogłeś się w robocie o--------ć i chlać, a w międzyczasie kraść. Niby nic nie było, ale wszystko było jak dobrze kombinowałeś i piłeś z kim trzeba.¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@pieknylowca o ile nostalgia za dzieciństwem jest zrozumiała tak po wejściu w komentarze jest mnóstwo Grażyn piszących że "wtedy było lepiej", "zdrowsze niż to co dzisiaj sprzedają", "wszyscy byli szczęśliwi", "nikomu niczego nie brakowało" a powszechnie wiadomo jakie to były czasy
  • Odpowiedz