✨️ Obserwuj #mirkoanonim Jestem zielona z prawa i chyba totalnie nie rozumiem zakazów konkurencji. Pracuje bezpośrednio na UoP w firmie w której obrabiam mnóstwo danych innych organizacji oraz klientów.
Przykład totalnie z tyłka: Wyobraźcie sobie że pracuję w firmie typu Microsoft, odpowiadam za dane, mam wgląd do danych a następnie pójdę sobie pracować do firmy która korzysta z rozwiązań Microsoft i ja miałam dostęp do jej danych.
Aby była jasność ja nie piszę o pracy w firmie która bezpośrednio konkuruje z moim obecnym pracodawcą
Czy mój pracodawca może skonstruować w taki sposób zakaz konkurencji (wypłaca odszkodowanie) w której zamknie mi furtkę do pracy na UoP u któregoś z klientów w przyszłości?
Załóżmy sytuacje w której skontaktował się ze mną rekruter i zdałam proces. Albo sytuację w której rok po rozstaniu z pracodawcą pójdę pracować dla klienta? Jeżeli tak to na ile taki zakaz konkurencji jest średnio tworzony i jak wysokie mogą być kary?
@mirko_anonim: tak, może być taki zakaz konkurencji. Aby był ważny, tylko za odszkodowaniem. Co do okresu to zależy od tego jak często Twoja wiedzą się dezaktualizuje. Może być pół roku, może być 2 lata.
Czy mój pracodawca może skonstruować w taki sposób zakaz konkurencji (wypłaca odszkodowanie) w której zamknie mi furtkę do pracy na UoP u któregoś z klientów w przyszłości?
Owszem może i jest to osobna umowa o zakazie konkurencji i najlepsze co może pracodawca dla Ciebie zrobić, bo musi Ci płacić za to jeżeli chce żeby umowa obowiązywala po ustaniu stosunku pracy. Czyli w skrocie nadal Ci placą mimo iz już u
dokładny-twórca-41: @insystem Cześć a takie doprecyzowanie / pytanie. Z tego co wiem
"Działalnością konkurencyjną jest aktywność przejawiana w tym samym lub takim samym zakresie przedmiotowym i skierowana do tego samego kręgu odbiorców"
Czyli rozumiem, że jeżeli będę analityczką i będę zajmować się branżą medyczną to późniejsza praca jako analityk dla branży samochodowej nie może być uznana za działalność
@mirko_anonim: Będą analitykiem w branży medycznej (akurat moja działka ;) ) i będąc zatrudnioną w Glaxo nie możesz być analitykiem w Bayerze. Ale jako analityk do Voklswagena pójść możesz i nie narusza to zakazu konkurencji.
Jeśli klepiesz dla banku to nie powinnaś pracować dla innego banku (a w miarę możliwości dla żadnej instytucji finansowej, dla świętego spokoju). Ale możesz klepać dla branży rozrywkowej, nawet wykorzystując te same mechanizmy (np. skalowanie,
@mirko_anonim: w polsce jak w lesie. U mnie w firmie raz sie klocilem z typiara z HR, ktora twierdzila ze jak pracujesz jako programista to potem przez rok nie mozesz pracowac jako programista w zadnej firmie jak masz zakaz konkurencji xD. Jak jej powiedzialem ze jak ona sie zwolni i nie bedzie mogla pracowac w HR przez rok to czy to jest ok, to sie zamknela.
@szawel789: typowe p---------e i straszenie ludzi, taka umowa uniemożliwiała by ci prace więc z automatu jest nielegalna, tylko często janusze tzn. prezesi januszexów tego nie kumają i myślą, że człowiek będzie się srał i będzie siedział wiernie; przerabiałem to u siebie w firmie, wszyscy co podpisali wiedzieli że to lipa, nawet zarząd tak mówił nieoficjalnie jak "kumaci" z nimi gadali - jak to szło? "nieznajomość prawa szkodzi"?
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
Jestem zielona z prawa i chyba totalnie nie rozumiem zakazów konkurencji. Pracuje bezpośrednio na UoP w firmie w której obrabiam mnóstwo danych innych organizacji oraz klientów.
Przykład totalnie z tyłka:
Wyobraźcie sobie że pracuję w firmie typu Microsoft, odpowiadam za dane, mam wgląd do danych a następnie pójdę sobie pracować do firmy która korzysta z rozwiązań Microsoft i ja miałam dostęp do jej danych.
Aby była jasność ja nie piszę o pracy w firmie która bezpośrednio konkuruje z moim obecnym pracodawcą
Załóżmy sytuacje w której skontaktował się ze mną rekruter i zdałam proces. Albo sytuację w której rok po rozstaniu z pracodawcą pójdę pracować dla klienta? Jeżeli tak to na ile taki zakaz konkurencji jest średnio tworzony i jak wysokie mogą być kary?
#prawo #praca #uop #pytanie #prawopracy #korpo #pracbaza #it #informatyka #datascience #kodekspracy #studentprawa #zycie #bazydanych
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Owszem może i jest to osobna umowa o zakazie konkurencji i najlepsze co może pracodawca dla Ciebie zrobić, bo musi Ci płacić za to jeżeli chce żeby umowa obowiązywala po ustaniu stosunku pracy. Czyli w skrocie nadal Ci placą mimo iz już u
"Działalnością konkurencyjną jest aktywność przejawiana w tym samym lub takim samym zakresie przedmiotowym i skierowana do tego samego kręgu odbiorców"
Czyli rozumiem, że jeżeli będę analityczką i będę zajmować się branżą medyczną to późniejsza praca jako analityk dla branży samochodowej nie może być uznana za działalność
Jeśli klepiesz dla banku to nie powinnaś pracować dla innego banku (a w miarę możliwości dla żadnej instytucji finansowej, dla świętego spokoju). Ale możesz klepać dla branży rozrywkowej, nawet wykorzystując te same mechanizmy (np. skalowanie,
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91