Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego wszyscy hejtują miasta powiatowe? Mieszkam w Tarnowie, dzisiaj przeczytałem na głównej komentarz, że to miasto emerytów i studentów, a studenci i tak wyjadą do Krakowa lub Rzeszowa.
Mi się tutaj podoba. Ceny nieruchomości były i zapewne nadal są dużo niższe niż w Krakowie. Są restauracje, bary. Osób w moim wieku (35 lat) wcale nie jest tak mało. Moja żona również nie narzeka na brak towarzystwa, ma swoje środowisko matek z małymi dziećmi, z którymi chodzi na spacery. Dla dzieci jest multum atrakcji. Jeśli chodzi o kulturę też jest ok, choć na koncerty zwykle trzeba się wybrać do Krakowa. Nie jest to problem, bo z Tarnowa do Krakowa jest blisko, a lubimy czasem spędzić sobotę poza Tarnowem.

Wybraliśmy miasto powiatowe, bo mieliśmy do wyboru:
a) kupno klitki 35m2 na własność w Krakowie
b) wieczny wynajem 50m2 w Krk
c) kupno 55m2 na własność w Tarnowie

W dodatku jeśli będziemy planowali kolejne dziecko to nie będzie problemu żeby kupić większe mieszkanie.
Oczywiście są też minusy, np. rynek pracy nie jest tak chłonny jak w Krakowie, a płaca też jest niższa.

Czasem wydaje mi się, że ten hejt na miasta powiatowe bierze się jakiś developerskich farm trolli.

#tarnow #nieruchomosci #miasto #krakow #przemysleniazdupy #wykop #polska

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego wszyscy hejtują miasta powiatowe? Mi...

źródło: DJI_0245-Pano

Pobierz
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: uwielbiam w tego typu dyskusjach jak to powiatowe nie sa zle daje sie przyklad takiego Tarnowa, a nie np. takiego Ketrzyna czy jakiegokolwiek innego miasta powiatowego co nie bylo wojewodzkim przed reforma administracyjna w 1999 (chociaz i w niektorych z nich i tak jest chujnia)
  • Odpowiedz
dla mnie cope to bardziej jak Janusza nie stać na burgera w macu i mówi, że kotlet w domu to jest to samo

@UczesanyPedryl: No właśnie kotlet jest lepszy, więc jak nie masz kasy na normalne jedzenie i masz 2 lewe ręce to idziesz do maka.
  • Odpowiedz
@kokos24 jestes na vipok.ru tutaj kazdy jest programista na HO @jacekparowka jestem podobnego zdania co op, mieszkam obecnie w wojewodzkim na zachodzie kraju, mieszkanie splacone i wlasnie mysle o tym aby sie przeniesc do miasta obok, za cene klity w centrum plus cos dorzuce kupie kostke 150m z ogrodem, po pewnym czasie w centrum miasta bywasz raz na dwa miesiace
  • Odpowiedz
A w mojej rodzinnej wsi niedaleko Podhala wszyscy znajomi się budują albo się już wybudowali.

@damienbudzik: Jak znam życie to raczej nie z wypłat w lokalnych Januszexach tylko z pracy kilka lat za granicą.
  • Odpowiedz
dla mnie cope to bardziej jak Janusza nie stać na burgera w macu i mówi, że kotlet w domu to jest to samo

@UczesanyPedryl: I dokladnie tym samym jest to, ze nie stac Cie na mieszkanie w Krakowie, to kupujesz w Tarnowie i twierdzisz ze to jest to samo (a moze i lepsze, a cala wina ze Tarnow jest zle postrzegany to wina farmy trolli). To jest cope.

Jeśli cope
  • Odpowiedz
Aha czyli mam pojechać do Siedlec i zarabiać 5000 brutto? xD

@Kreskowka: ja nie mówię co Ty masz robić, jeśli pasuje Ci w Warszawie to spoko, cieszę się razem z Tobą. Każdy ma inne priorytety, inny styl życia itd.
  • Odpowiedz
@Kreskowka: Być może w takim wypadku bym mieszkał pod Warszawą, ale na pewno nie w Warszawie biorąc pod uwagę jakie są tam ceny. Nie znam rynku warszawskiego to nie chcę się wypowiadać za bardzo.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Miasta powiatowe są o niebo lepsze od wojewódzkich i tak naprawdę jedyny plus za wojewódzkimi to więcej ofert pracy. Z drugiej strony miasta wojewódzkie to często gęsto takie miasta powiatowe tylko że w większej skali. xD
  • Odpowiedz
@SergioMinetti: to jest dla mnie właśnie niepojęte w Tarnowie najbardziej. Miasto które mogłoby się wydawać jest skazane na sukces traci wszystko przez patologie jakie się tam dzieją.
Na prawdę nikt nigdy o tym nie słyszał o skali kolesiostwa, układów i nepotyzmu w tym mieście???
Nie dziwię się że młodzi ludzie nie chcą wracać z Krakowa, bo przecież nie będą żyli w takim "klimacie".
I tak jak pisali przedmówcy, to Nowy
  • Odpowiedz
@Hamalesn: Wszyscy wiedzą mniej lub więcej o układach, ale zupełnie nic z tym nie zrobisz. Są zbyt silni i wpływowi. Nawet jak miasto zbankrutuje to za grosze kupią grunty czy nieruchomości miejskie.

Mało osób wie że kiedyś były plany budowy politechniki jak w Gliwicach pod koniec lat 80. Dookoła pełno przemysłu, dużo hut szkła, przemysłu metalurgicznego, ceramiki, duże zakłady chemiczne. No ale ktoś zalobbował że przecież jest Kraków. Później był
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie powiem, że w życiu, ale z własnej woli nigdy bym nie zamieszkał już w mieście typu Warszawa Wrocław Kraków Poznań. To nie są miejsca do życia, co najwyżej fajne miejsce do studiowania, złapania pierwszej pracy, doświadczenia i nara. Większość osób co pisze o możliwościach to pracuje w gastro etc. Większość ucieka już od dawna poza miasto tych lepiej usytuowanych.
  • Odpowiedz
Większość ucieka już od dawna poza miasto tych lepiej usytuowanych.

@conTEq: Raczej tych których nie stac. Jak ktos jest dobrze sytuowany to ma dom w miescie albo mieszkanie o duzej powierzchni, z duzym tarasem.
  • Odpowiedz