Wpis z mikrobloga

@Pawu1on to jeszcze wieksza patologia ze prezydent miasta bawi sie w prezesa klubu xDD juz tlumacze zabawa w pilke to odskocznia dla bogatych ktorzy chca miec kontakt ze znanymi sportowcami i w 90% na tym sie nie zarabia. Tym bardziej nie rozumiem na jakiej podstawie miasto kupilo klub, czy bylo referendum wsrod mieszkancow i dali na to zgode aby publiczne pieniadze przeznaczyc na zakup prywatnego klubu, a potem finansowanie go? Domyslam
  • Odpowiedz
@siedze_w_robocopie dotowanie szkolek ktore sa prywatne yyyy, jak masz szkolke i 30 dzieciakow a skladka miesiecznie to np. 200zl trening 3 razy w tyg. po poltora godziny no to spokojnie mozesz ze trzy grupy prowadzic a to jakies 18k minus koszta, darmowe orliki. Kompletnie nie widze potrzeby dofinansowan. Dajmy ludziom bony na barbera, jak dobrze wygladaz lepiej sie czujesz co ma wplyw na produkcyjnosc i demografie np. 200zl na miesiac :)
  • Odpowiedz
@wartosci_tradycje_EUROPEJSKIE: w mojej wypowiedzi zabrakło „jeszcze bym rozumiał” dotowanie szkółek dla najmłodszych. Jeżeli rodzic płaci za coś takiego i tak no to nie ma sensu dopłacać, sam piłka się w ogóle nie interesuje, nie wiem jak to działa, ale jakby za zajęcia dla dzieciaków miało płacić miasto (zamiast rodziców) no to jeszcze bym jakoś zrozumiał, chociaż wolałbym aby płacili jakiemuś nauczycielowi co zorganizuje takie zajęcia na orliku. Ogólnie to kluby
  • Odpowiedz
To też jest dobre. 400 tys. na ćpunów, a 200 tys. na pomoc dla biedniejszych dzieci.
I tak się r---------a hajs proszę państwa. Polecam każdemu sprawdzić budżet i szczegółowe wydatki w swojej gminie. Ładne rzeczy tam są.
  • Odpowiedz
uwielbiam to hasło "promocja miasta" - można każdy kit pod to hasło wcisnąć, jakby Lechia nie dostała tych pieniędzy to usunęłaby z nazwy "Gdańsk"? xD

@danieloff: troche to dziala, bo znam pierdyliard mniejszych miast w polsce czy europie wlasnie przez kluby pilkarskie, lecz rozumiem, ze to finansowa patologia i nic de facto nie wnosi fizycznych zyskow.

@rafal-heros: oni spadli dwa sezony temu, teraz idzie im podobnie xd Ogólnie
  • Odpowiedz
jak jej musisz szukać to tak, ale tacy Amerykanie się wczuwają w koszykówkę czy inny baseball na kiju i kto myśli, że to żałosne?

@neib1: Amerykanie to państwo 350-milionowe, a nie 38-milionowe.USA to można bardziej z całą Europą porównać niż z Polską i tam rywalizacja jest przede wszystkim międzystanowa.
  • Odpowiedz
pamiętam jak miałem debatę z jakimś wykopkiem co mówił że c--j tam w sportowców (olimpijskich) że nie mają dopłat xD

Ważne że piłkarzyki mają bo to sport który wszyscy chca oglądać i hurr durr każdy może kopać.

@Etreum: Ale odróżnij dotacje dla zawodowych sportowców, od budowy obiektów dla młodzieży.
Tak dotowanie obiektów dla młodzieży ma sens i jest dobre i lepsze dla piłki nożnej niż pływania synchronicznego przez płotki.
Piłka
  • Odpowiedz
@CzaryMarek o widzisz następny mi się trafił który sobie wymyślił że piłka szmaciana jest najbardziej uniwersalna bo jest najbardziej popularna xD (jaką wy logiką się kierujecie)

Pokaże Ci jeden prosty trik (OSTROŻNIE) który r------e Ci teorię w 30s.

Jeśli chodzi o uniwersalność, ogólnopojętą sprawność fizyczną, ekonomię metrażu ale także ekonomię czysto finansową,..
  • Odpowiedz
  • 3
Płock zamiast inwestować w te rudery w centrum co straszą, likwidować patologię i żulernię to inwestuje w paraklubik. Miasto dramat, Detroit Mazowsza. Cieszę się, że mnie tam już nie ma.
  • Odpowiedz
@Etreum: No niczego nie rozjebuje, bo powiedziałem wcześniej, że ważne jest to ile osób będzie z tego korzystać. Jak masz boisko dla dzieciaków przy szkole, to na nim gra 10-16 dzieciaków w danej chwili. Jak zbudujesz coś innego, to nie ma szans tego w takim samym procencie wykorzystać, bo po prostu ćwiczyć tam będzie 5 osób na krzyż.

I nie, nie jest to lepsze pod względem "ekonomii metrażu", bo chodzi
  • Odpowiedz
@CzaryMarek ja bym Ci napisał że widzę odwrotność i mało kiedy widzę dzieciaki biegające po orlikach (tutaj nie ma sensu żebyśmy się licytowali bo jeden powie tak, drugi inaczej a trzeci nic nie powie)

Owszem jest lepsze ponieważ zajmuje dużo mniej miejsca niż przecietne boisko piłkarskie.Ponad to ma dwie bramki o ile się nie mylę, więc ciekawe ile ,,drużyn” może jednocześnie grać?
Maksymalnie po dwie na jednej połowie (chociaż dobrze wiemy
  • Odpowiedz