Wpis z mikrobloga

• 2
@JamesJoyce: Skoro wciąż jest rynek dla juniorów, a "jak pokazuje historia Karola, naszego absolwenta, pracę można znaleźć nawet 2 tygodnie po zakończeniu kursu. Potrzebujesz do tego po prostu determinacji w działaniu. Po kursie i zdanym egzaminie cel, jakim jest zmiana branży i pracy, jest na wyciągnięcie ręki". Ktoś wie?
JamesJoyce - @JamesJoyce: Skoro wciąż jest rynek dla juniorów, a  "jak pokazuje histo...

źródło: test2

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@JamesJoyce: O, analityk danych też przez połowę. A przecież po takim kursie ponoć pracy jest ogrom. Zwłaszcza, jak się nauczy robić wykresy w pbi i ładować csv do pandas. ALEŻ JA GARDZĘ TYMI FIRMAMI OD BOOTCAMPÓW!
JamesJoyce - @JamesJoyce: O, analityk danych też przez połowę. A przecież po takim ku...

źródło: test3

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 19
@JamesJoyce wszystkie wieksze firmy jak coderslab, sda, czy kodille dostaly ostro po p-----e, jak hype sie skonczyl i powstalo mnostwo kursow od pojedynczych programistow, ktore sa lepiej zrobione i wiecej sie mozna nauczyc za 10% normalnej kwoty.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce swoje zarobili na hype a teraz poprostu kręci się firma bez kosztów. Zaradni są. Nie wiem czemu się śmiać ze lekko koniunkturą się zmieniła. Z was programistów też się będą śmiać jak skończy się hype
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: W każdym projekcie w jakim pracowałem był tester który działał jako manual i automat. Nie spotkałem się nigdy z czysto manualnym testerem. Być może są na tyle duże projekty, że taka rola się sprawdza.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Da się, ale głównie przez polecenie. No i często jednak od testerów manualnych wymaga się podstaw automatyzacji.
@AntyKuc Ogólnie są testerzy czysto manualni, ale od paru lat nasila się nacisk na automatyzację, zwłaszcza, że nowe narzędzia są znacznie prostsze i szybsze w implementacji niż Selenium
  • Odpowiedz
@JamesJoyce Nawet bardzo ciężko. Rynek powoli znowu rośnie więc powinno być lepiej. Ale zanim znikną z rynku ludzie z expem 1-3 lat i bez pracy, to kinie trochę czasu jeszcze
  • Odpowiedz
  • 0
@diarrhoea: Ale to nie jest tak, że testerzy manualni to już raczej przeżytek? Dla mnie zawsze to brzmiało jak jakaś archaiczna praca, kompletnie nie dopasowana do obecnego poziomu branży it.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Oczywiście, że nie przeżytek. To oni tak na prawdę testują, a nie my - automatycy. Dużo im daje fakt, że nie muszą zmieniać skupienia z wymyślania/uruchamiania scenariuszy na pisanie kodu i w drugą stronę. Pełne skupienie na funkcjonalności, doświadczenie i dobre oko do znajdywania błędów to idealne połączenie. Tacy ludzie będą zawsze potrzebni.
  • Odpowiedz
  • 0
@Fristo: Hm, nie robię ścisłego softu, więc mam inny wgląd. Sam piszę swoje testy. Ale wydawało mi się, że powoli odchodzi się od testowania manualnego na rzecz lepszych narzędzi.
  • Odpowiedz