Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak mogę wypłacić USD z XTB bez żadnych dodatkowych opłat ? Mam rachunek USD w Aliorze, czy jak tam zlecę wypłatę np 500$ to tyle dostanę na konto ? Czy trzeba założyć rachunek USD w Pekao i wtedy jest wypłata bez żadnych opłat ?
#gielda #xtb

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@mirko_anonim
https://wykop.pl/wpis/77783651/wpis
Był już dzisiaj wpis o Mirku, który stracił około 40$ przy wypłacie. Chyba najbezpieczniej przerzucić tą kasę na rachunek PLN i wypłacić bez stresu o Swift.
Z grubsza support XTB odpisał, że oni nie biorą żadnych prowizji, a wszystkie opłaty to banki po pobierają. Nawet jak nie masz żadnych prowizji za przychodzący Swift u siebie w banku to i tak podliczy Cię bank pośredniczący i to pewnie niemało. Przewalutowanie
@Kidd_Slave +4
Właśnie osralem się na miętowo. Potrzebowałem trochę gotówki, więc zleciłem wypłatę z konta USD w xtb. Zleciłem wypłacenie 147,5 USD a na konto otrzymałem 110,8 USD. Konsultant na czacie xtb twierdzi że możliwość optymalizacji kosztu wypłaty nie istnieje, ale czytając stare wpisy znalazłem że m.in. Konto w PEKAO
  • Odpowiedz
@mexxl: ja mam założony w pekao rachunek USD i jest bez opłat, dalej nie przesyłałem ani nie wydawałem tych dolarów więc nie wiem, będę się martwił pod koniec oszczędzania czyli za kilkanaście lat😉
  • Odpowiedz
  • 0
@SmartCheetah wiem, że kiedyś załatwiało sprawę, ale ze wcześniejszego wpisu wynika, że obecnie XTB ma banki pośredniczące. Może ktoś się wypowie kto wypłacał na konto walutowe w USD w Pekao.
Co ciekawe kilka wpisów Mirków było, że wpłacali bez opłat, ale już o wypłacaniu nikt nie wspomina, czyżby grali jak wskazuje belka tagu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@lormont w rozmowie z supportem i raczej dlatego, że kolega jak wysyłał swoje dolary i stracił 40$ to nie z winy polskiego banku.
Zresztą support i tak ma w czterech literach i odpowiada, że oni nie pobierają prowizji, a dalej radź se sam.
  • Odpowiedz
  • 0
@lormont nie odpisał do jakiego banku, dlatego pisałem, że najlepiej jakby ktoś się wypowiedział kto takie przelewy robił i mógłby potwierdzić, że są bez opłat Swift, jednakże nikt narazie nie potwierdził tego.
Z tego powodu na miejscu innych wolałbym nie ryzykować i przewalutować to na PLN co przy 500$ jakiś zawrotnych kosztów nie zrobi.
  • Odpowiedz
@mexxl: ja robiłem przelew USD Walutomat (Pekao) -> XTB i przyszła ta sama kwota. Nie widzę powodu, dla którego nie miałoby to działać w drugą stronę między kontami Pekao, skoro XTB nic nie pobiera.
  • Odpowiedz