Wpis z mikrobloga

Dobra, skoro tak ciężko teraz o prace w javie, to jaki język programowania jest najbardziej rozchwytywany na rynku? Czego warto się uczyć jeśli się ma powiedzmy te 5-10 lat expa w javie? W czym najłatwiej znaleźć prace?
Szczerze to mam dość już tej javy i rzygać mi się chce od tego

#programista15k #programowanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@spacexdragonbaritone: nie ma reguły. Albo kleisz cos na szybko w python/JS. Albo robisz wielkie aplikacje dla molochów w typowanych językach Java/C# a potem masz cała reszte gdzie trzeba umieć pływac zebny tam robić
  • Odpowiedz
teraz do nowych projektow zamiast javy uzywa sie go, a zamiast c++ rusta

@afuera: Chciałeś powiedzieć: “Fajnie by było, jakby tak się robiło”.
  • Odpowiedz
@spacexdragonbaritone: wg mnie to źle o tym w ogóle myślisz. Ale jeżeli już to C z szczególnym uwzględnienie pisania kodu pod hardware API dla sztucznej inteligencji, nauczania maszynowego. Umiejętność tworzenia języków programowania, MPS/DSL/Jupyter by klepacze mogli wykorzystywać AI w swojej pracy (pracujesz nad warstwą pośrednią AI-klepacze, i pomału zastępujesz klepaczy w firmie Twoim AI, AI nadzoruje estymacje czasu, sprawdza bugi, nadzoruje i monitoruje (tak jak teraz scrum master pyta na
  • Odpowiedz
@Hauleth: fakt, przesadziłem z tym słowem. Miałem na myśli że będzie łatwiej o prace niż np w takiej javie, gdzie konurencja jest spora. Są na pewno trudniejsze języki/technologie gdzie próg wejścia jest wyższy, a co za tym idzie też ilość aplikacji na jedno stanowisko jest mniejsze
  • Odpowiedz
@spacexdragonbaritone: zależy jak i gdzie. Bo to, że jest dużo ofert na agregatorach wcale nie oznacza, że dana technologia jest "rozchwytywana". Pomyśl - jeśli technologia jest "rozchwytywana", to będą headhunterzy i podkupywanie specjalistów od innych. W związku z czym, takie oferty, w takich "rozchwytywanych technologiach" nigdy nie będą lądować na agregatorach, bo zostaną wypełnione zanim będzie potrzeba je tam wrzucać.
  • Odpowiedz