Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dlaczego mówicie, że jak ktoś nie kucuje leetcode co kilka miesięcy, nie siedzi po pracy, robiąc dodatkowe projekty, nie uczy się każdej nowej biblioteki, to zostanie wysrany przez rynek? Przecież zdecydowana większość ludzi w IT tego nie robi. Ludzie mają rodziny, znajomych, życie prywatne i nie mają na to czasu, a część po prostu ochoty. Dlaczego próbujecie wzbudzić w ten sposób strach i zmuszać do udziału w jakimś wyścigu szczurów, gdzie jak tego nie robisz, to oznacza że jesteś słaby. W IT, tak jak w innej branży jest miejsce dla słabych, średnich i dobrych, wszystko zależy od firmy. Wiadomo, że jak ktoś jest totalnym głąbem, to niezależnie od branży, nie zagrzeje miejsca ale na wykopie można odnieść wrażenie, że jak nie jesteś pasjonatem, spędzającym każdą wolną chwilę nad rozwojem, to nie masz tu czego szukać, a przecież to bzdura.

#programowanie #pracait #programista15k #naukaprogramowania

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Potwierdzam, mam znajomego z branży i sytuacja jest tragiczna. Bez nauki algorytmów minimum 6h dziennie po pracy nie ma czego szukać w branży. A jak bierzesz urlop dłuższy niż tydzień to już możesz nie wracać, bo twoja wiedza jest outdated, bo przez ten czas powstał nowy framework w jsie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
Anonim (nie OP): Ja nie jestem pasjonatem, nie ucze się po godzinach, nie siedzę nad nowymi technologiami i zarabiam mityczne 15k więc beka z tych wszystkich nerdów co niby siedzą a ostatecznie i tak nie przebijają więcej niż 20k a jeszcze marnują życie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
  • Odpowiedz
@kawalerka15k: właśnie to mi pasuje. Zszedłem niżej z pracy w której ogarnięcie wszystkiego było dla mnie trudne do takiej w której przy projektach mogę się pobawić.
Nie liczy się dla mnie naraz zdobyć fortunę, tylko ułożyć sobie przyjemne życie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sugerowanie, ze wykop to dobre miejsce do badania rynku xd tu kazdy pisze facebooka do szafy i zarabia 30k na miesiąc. Max co ludzie robią z mojego doświadczenia to skrolujac neta czytaja blogi o nowosciach, to wystarczy by blysnac na rozmowie z wiedzy. Nigdy nie mialem na rozmowie kodowania na czas xd
  • Odpowiedz
@Blomex: miałem kolegę, który wrócił z długiego weekendu bez opanowania nowego frameworka od AI. W poniedziałek na daily został zwolniony w trybie natychmiastowym.
  • Odpowiedz