Wpis z mikrobloga

Zaczynam dopiero inwestowanie, więc kolejne moje pytanie amatora na naszym forum ( ͡° ͜ʖ ͡°) myślę o zainwestowaniu na początek większości dostępnych pieniędzy w EDO10 oraz pozostałej części w S&P500, ale mam dylemat, jak to rozłożyć. Czy warto całość inwestycji wrzucić od razu na IKE, czy może lepiej podzielić to na część IKE i część w zwykłe konto inwestycyjne? Z jednej strony do emerytury mam jeszcze prawie 40 lat, więc czekanie na wypłatę z IKE wydaje się bardzo odległe. Z drugiej strony, podatek Belki to k*rwa, której chciałbym uniknąć. Stąd zastanawiam się nad takim ładowaniem "pół na pół", część normalnie, żeby np. po 10 latach mieć kasę "na coś", a część żeby faktycznie było typowo na stare lata. No ale kolejna kwestia jest taka, że można w sumie wpłacać na IKE i w każdej chwili część wypłacić, zapłacić normalnie podatek a reszte dalej trzymać na IKE, więć to IKE wydaje się jakby właściwie nie mialo minusów, oprócz tego, że Polska może zbankrutować itd. Ogólnie nie zbieram w sumie na nic, bo mieszkanie mam, więc jeżeli miałbym zbierać na nieruchomość to tylko pod wynajem, ale na ten moment nie planuję, stąd to IKE chyba wydaje się być git. #gielda #inwestowanie #akcje #etf
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gaahl75: ja sugerowalem ike ikze jako konto maklerskie gdzie kupujesz S&P500 a osobno kupować EDO. Mateusz Samołyk nagrywał o tym film gdzie przyświeca mu hasło "IKE lubi ryzyko" - chodzi o to że szeroki rynek akcji w długim terminie zawsze był lepszy od obligacji, obligacje sa do zmienjszenia wahań portfeela i jako środku na czarną godzinę.
  • Odpowiedz
  • 0
@SiDi zawsze bawią mnie propozycje z IKe czy ikze. Oprocentowanie tych rachunków jest tak niskie, że chłop robiąc cztery razy day trading w miesiącu może wyciągnąć więcej niż oprocentowanie na tym śmiesznym koncie. Nie zapomnijmy też o inflacji, napewno za 30 lat odłożone pieniądze będą warte tyle samo co dzisiaj, a nie stracą więcej niż połowę swojej wartości...
  • Odpowiedz
@Gaahl75: ja tak twierdzę. I sam tak robię. Najlepiej zamienic po 10 latach na kolejne obligacje. Jak masz dzieci to kupuj ROD. Na IKE IKZE dobrze kupować etfy akcyjne. Ja to robie raz w roku, sa tacy co kupuja w transzach.
  • Odpowiedz
zawsze bawią mnie propozycje z IKe czy ikze. Oprocentowanie tych rachunków jest tak niskie

@mexxl: IKE i IKZE to sa propozycje zwolnienia z podatku belki. Nie sa to zadne rachunki oszczednosciowe, mozesz otworzyc tam konto maklerskie i kupowac akcje ktore bija inflacje z nadwyzka po 30 latach. Mówimy o inwestorach długoterminowych a nie trejderach i dla nich to jest oczywisty zysk bo nie zaplaca podatku belki za te same akcje
  • Odpowiedz
  • 0
@gustowny_dzikus ile tej nadwyżki będziesz miał po 30 latach z tych akcji? To jak tak rozumiemy inwestowanie to pewniejszym będzie jak chłop zainwestuje w betonowe złoto, bo po 20- 30 lat będą ponowne szczyty i zarobi kilka razy włożony kapitał ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
ile tej nadwyżki będziesz miał po 30 latach z tych akcji?

@mexxl: patrzac na historie rynku akcji miedzy 3-6 milionów + inflacja PLN przy wypelnianiu co roku limitow. To daje dodatkowo do emerytury miesiecznie jakies 20000 PLN (powiększone o inflację) czyli życie na bardzo wysokim poziomie co odpowiada wynajmowi co najmniej 4 mieszkan betonowego zlota ale bez uzerania sie z najemcami i robienia remontów
  • Odpowiedz
zawsze bawią mnie propozycje z IKe czy ikze. Oprocentowanie tych rachunków jest tak niskie, że chłop robiąc cztery razy day trading w miesiącu może wyciągnąć więcej niż oprocentowanie na tym śmiesznym koncie.

@mexxl: XDDD
Typowy wykopek, nie wie czym jest IKE i IKZE ale potrafi pobić SP500 w długim terminie robiąc day trading 4 razy w miesiącu XD
Nawet pewnie nie wiesz, że na IKE i IKZE też da się
  • Odpowiedz
@Gaahl75: IKE czy IKZE nie ma nic wspolnego z bankructem Polski.
Po drugie, w 70% przypadkow lepiej kupic dzis za calosc kasy akcje, anizeli rozkladac zakupy na rowne kwoty co kilka miesiecy.

Po trzecie jakby panstwo zbankrutowalo, to o ile pamietam 80% panstwo bankrutuje w WALUTACH obcych. Bo wewn walute moga zawsze zadrukowac.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lisek_Mirek typowy Janusz biznesu co ma 10 złoty na koncie a doradza innym jak zarobić miliony...¯_(ツ)_/¯.
To, że można handlować to chyba nawet dziecko wie, nawet XTB ma wprowadzić te konta do oferty. A może wytłumaczysz koledze czemu większość ludzi nie handluje poprzez te konta "emerytalne', jak są takie cudowne i rewelacyjne?
  • Odpowiedz
@mexxl:

Na koniec 2023 r. na indywidualnych kontach emerytalnych (IKE) zgromadzonych było 18,22 mld zł, a na indywidualnych kontach zabezpieczenia emerytalnego (IKZE) 9,19 mld zł, co daje łącznie 27,4 mld zł - wynika z danych KNF.
  • Odpowiedz
  • 0
@gustowny_dzikus: @LimboNoir a to jeszcze zapytam, załóżmy że XTB za miesiąc wprowadzi IKE, ja u nich przez następne X lat będę kupował sobie ETFy, po czym oni magicznie znikną/zamkną się/zbankrutują itp. itd. - co wtedy z tym moim kontem IKE? Po prostu bez problemu przenoszę do innego maklera nie tracąc nic zbytnio?
  • Odpowiedz
@mexxl: Pewnie dlatego, że większości naszych rodaków giełda kojarzy się z kasynem a szczytem pomysłowości jest kupno mieszkania na wynajem.
Poza tym tak jest tylko w Polsce, wejdź sobie na reddit r/Fire i zobaczysz, że podstawą dla ludzi którzy tam siedzą jest wymaksowanie kont które dają korzyści podatkowe (401k, IRA), czyli właśnie odpowiedników IKE i IKZE.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lisek_Mirek nie twierdzę, że IKE czy IKZE to zło wcielone, ale nauczony życiem, mam silne przeczucie, że i do nich się nasza wspaniała władza dobierze. Liczmy, że rocznie możesz wpłacić te 25 tysięcy na IKE, mija 10 lat, nie inwestujesz, ale zebrałeś okolo 300 tysięcy i nagle potrzebujesz pieniędzy... Wyciągasz je i musisz zapłacić 19% czyli +/- 60 tysięcy.
Mając środki na normalnym koncie, nie dość, że masz ciągły, nielimitowany dostęp
  • Odpowiedz
zebrałeś okolo 300 tysięcy i nagle potrzebujesz pieniędzy... Wyciągasz je i musisz zapłacić 19% czyli +/- 60 tysięcy.

@mexxl: 19% płaci się od osiągniętego zysku a nie od całego depozytu, weź już się nie pogrążaj.
Dodatkowo rzadko wspominaną zaletą tych kont jest brak opłaty podaktu od zysku przy rebalancingu, ale chyba nie muszę Ci tłumaczyć co to jest, skoro jesteś topowym trejderem bijącym światowe indeksy robiąc day trading 4 razy
  • Odpowiedz
a to jeszcze zapytam, załóżmy że XTB za miesiąc wprowadzi IKE, ja u nich przez następne X lat będę kupował sobie ETFy, po czym oni magicznie znikną/zamkną się/zbankrutują itp. itd. - co wtedy z tym moim kontem IKE? Po prostu bez problemu przenoszę do innego maklera nie tracąc nic zbytnio?

@Gaahl75: Oni sa tylko brokerem a papiery sa w rejestrze papierow wartosciowych, po bankructwie bedziesz mógł je przeniesc do innego
  • Odpowiedz
  • 0
@Lisek_Mirek nie jestem topowym traiderem bijącym światowe indeksy, bo wtedy nie siedziałbym na portalu że śmiesznymi obrazkami, to po pierwsze. Po drugie znowu wracamy do początku tematu, że ja zapłacę te 19 procent od rebalancingu co roku i nie będę zmuszony bujać się z kontem do 60 roku życia, żeby bez podatku wyjąć z niego pieniądze.. Zresztą jeśli uważasz, że powiedzmy za 30 lat te 19% które będziesz kisił na IKE
  • Odpowiedz