Wpis z mikrobloga

Zaczynam dopiero inwestowanie, więc kolejne moje pytanie amatora na naszym forum ( ͡° ͜ʖ ͡°) myślę o zainwestowaniu na początek większości dostępnych pieniędzy w EDO10 oraz pozostałej części w S&P500, ale mam dylemat, jak to rozłożyć. Czy warto całość inwestycji wrzucić od razu na IKE, czy może lepiej podzielić to na część IKE i część w zwykłe konto inwestycyjne? Z jednej strony do emerytury mam jeszcze prawie 40 lat, więc czekanie na wypłatę z IKE wydaje się bardzo odległe. Z drugiej strony, podatek Belki to k*rwa, której chciałbym uniknąć. Stąd zastanawiam się nad takim ładowaniem "pół na pół", część normalnie, żeby np. po 10 latach mieć kasę "na coś", a część żeby faktycznie było typowo na stare lata. No ale kolejna kwestia jest taka, że można w sumie wpłacać na IKE i w każdej chwili część wypłacić, zapłacić normalnie podatek a reszte dalej trzymać na IKE, więć to IKE wydaje się jakby właściwie nie mialo minusów, oprócz tego, że Polska może zbankrutować itd. Ogólnie nie zbieram w sumie na nic, bo mieszkanie mam, więc jeżeli miałbym zbierać na nieruchomość to tylko pod wynajem, ale na ten moment nie planuję, stąd to IKE chyba wydaje się być git. #gielda #inwestowanie #akcje #etf
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 11
Warto iść w IKE. Wpłacasz limit roczny i nadwyżki poza IKE inwestujesz. Nawet jakbyś miał wypłacić wcześniej, to też zapłacisz podatek belki od zysków kapitałowych - tak samo jak na zwykłym koncie maklerskim. A jak uda się nic nie wyciągać do 60. roku życia? Super, nie zapłacisz podatku. Ja właśnie tak robię, IKE/IKZE wypełniał w całości, a resztę inwestuję na zwykłym koncie maklerskim oraz w obligacje skarbu państwa.
  • Odpowiedz
  • 0
@SiDi: a tak z ciekawości - jak se umrę przed 60 to te pieniądze normalnie bez problemu będą se mogły moje przyszłe dzieci wypłacić?
  • Odpowiedz
@Gaahl75: 20% w obligacje, 80% w etf na sp500. ETF kup przez IKE. Obligacje możesz przez zwykle konto, bo ta kasa będzie też Twoja poduszka bezpieczeństwa, więc dobrze będzie móc ją szybko wyciągnąć. Jeśli masz więcej kasy do włożenia na ETF niż limit IKE to załóż też IKZE. Powodzenia.
  • Odpowiedz
  • 0
bo ta kasa będzie też Twoja poduszka bezpieczeństwa, więc dobrze będzie móc ją szybko wyciągnąć

@pwrtwr: ale z IKE też mogę wyciągnąć przecież
  • Odpowiedz
ladować zarówno w IKE jak i IKZE? To wtedy tam rocznie jest ile limitu, 34k chyba około? I to lepiej robić przez EDO10 a S&P500 tak "po prostu"?

Odpowiedz

@Gaahl75: generalnie to lepiej na odwrót. S&P500 na ike i ikze a edo poza systemem bo akcje przez te 40 lat maja duzo wikeszy potencjał wzrostowy.

2024 roku limit wpłaty na IKE wynosi maksymalnie 23 472 zł, a na IKZE 9
  • Odpowiedz
  • 0
@LimboNoir: a mogę założyć dzisiaj IKE żeby tam kupować póki co EDO10, a jak XTB doda IKE to na to samo IKE co już mam kupować ETFy? Nie będzie żadnego problemu z tym?
  • Odpowiedz
zisiaj IKE żeby tam kupować póki co EDO10, a jak XTB doda IKE to na to samo IKE co już mam kupować ETFy? Nie będzie żadnego problemu z tym?

@Gaahl75: musisz wtedy sprzedać obligacje (z opłatą za wcześniejszy wykup) i zamknąć ike jako transfer środków. Jest to możliwe. Robilem tak że przenosiłem ike. Problemu nie ma ale może być konieczna wizyta w banku.
  • Odpowiedz
@Gaahl75: IKE Obligacje, a IKE Maklerskie na rynek akcji, to dwa różne produkty, do tego równocześnie możesz posiadać jedynie jedno konto IKE, więc musisz się zastanowić jaki typ konta chcesz prowadzić.
  • Odpowiedz
  • 0
@gustowny_dzikus: @LimboNoir a to trochę bez sensu w sumie, myślałem, że mogę kupować zarówno ETFy jak i EDO10 na IKE. To w takim razie na logikę chyba lepiej kupować EDO10 na IKE a ETFy typu S&P500 "normalnie", bo wtedy to co "państwowe" mam razem, a to co niepaństwowe to mam oddzielne
  • Odpowiedz
bez sensu w sumie, myślałem, że mogę kupować zarówno ETFy jak i EDO10 na IKE. To w takim razie na logikę chyba lepiej kupować EDO10

@Gaahl75: ike obligacje to jest inny produkt, gdzie kupujesz tylko obligacje skarbu państwa. Jak chcesz etfy i akcje to musisz mieć konto maklerskie. Nie możesz tego mieszać. IKE IKZE Obligacje sa tylko w PKO
  • Odpowiedz