Wpis z mikrobloga

Zaczynam dopiero inwestowanie, więc kolejne moje pytanie amatora na naszym forum ( ͡° ͜ʖ ͡°) myślę o zainwestowaniu na początek większości dostępnych pieniędzy w EDO10 oraz pozostałej części w S&P500, ale mam dylemat, jak to rozłożyć. Czy warto całość inwestycji wrzucić od razu na IKE, czy może lepiej podzielić to na część IKE i część w zwykłe konto inwestycyjne? Z jednej strony do emerytury mam jeszcze prawie 40 lat, więc czekanie na wypłatę z IKE wydaje się bardzo odległe. Z drugiej strony, podatek Belki to k*rwa, której chciałbym uniknąć. Stąd zastanawiam się nad takim ładowaniem "pół na pół", część normalnie, żeby np. po 10 latach mieć kasę "na coś", a część żeby faktycznie było typowo na stare lata. No ale kolejna kwestia jest taka, że można w sumie wpłacać na IKE i w każdej chwili część wypłacić, zapłacić normalnie podatek a reszte dalej trzymać na IKE, więć to IKE wydaje się jakby właściwie nie mialo minusów, oprócz tego, że Polska może zbankrutować itd. Ogólnie nie zbieram w sumie na nic, bo mieszkanie mam, więc jeżeli miałbym zbierać na nieruchomość to tylko pod wynajem, ale na ten moment nie planuję, stąd to IKE chyba wydaje się być git. #gielda #inwestowanie #akcje #etf
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nie jestem topowym traiderem bijącym światowe indeksy

@Gaahl75: myślałem że jesteś skoro jako alternatywę dla długoterminowego inwestowania pasywnego podałeś day trading. Myśle, że niewiele osób na świecie potrafi przebijać SP500 regularnie przez 30 lat nie siedząc 8 godzin dziennie przed wykresami i bez wykształcenia kierunkowego, uprawiając day trading.
To jakie według Ciebie są instrumenty finansowe odpowiednie do inwestowania długoterminowego?
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: podałem kwoty pomiejszone o inflację po przeliczeniu z historycznych wyników. Może inflacja będzie bardzo wysoka i będzie to nominalnie 30 milionów ale wartość nabywcza dzisiajszych 6 milionów zostanie (podatek belki uderzy w tych którzy oszczędzali poza IKE) Te 6 milionów to wariant optymistyczny, ale magia procentu składanego tobi swoje i jest jak najbardziej realny patrząc na historyczną kondycję rynku akcji w długim terminie. Poza tym najistotniejszy aspekt jest taki
  • Odpowiedz