Wpis z mikrobloga

https://35mm.online/vod/dokument/jest?page=1&parentID.4=3442,3442&__productionYear.4=1940,2024

Jest (1984)

Wierni ze wsi Zbrosza Duża wędrują na spotkanie z papieżem Janem Pawłem II w czasie jego II pielgrzymki do Polski, która odbyła się 16-23 czerwca 1983 roku. Mała wspólnota o wielkim duchowym potencjale dociera na spotkanie.

Wierni ze wsi Zbrosza Duża wędrują na spotkanie z papieżem Janem Pawłem II w czasie jego II pielgrzymki do Polski, która odbyła się 16-23 czerwca 1983 roku. Relacja radiowa z powitania papieża w przez oficjeli skontrastowana jest z ujęciami skromnych wierzących. Reporterskie ujęcia połączone są symbolicznymi obrazami. Zbliżenia na dłonie z różańcem zestawione z bochenkiem chleba sugerują wagę strawy duchowej i cielesnej. Starsi mieszkańcy przywołują incydenty walki władz Polski Ludowej z kościołem sięgające czasów Władysława Gomułki, takie jak rozbiórka miejscowej kaplicy, rozpędzanie zgromadzeń religijnych przez milicję, odmowy wydania zgody na uroczystości sakralne. Kobiety wspominają, z jakim lekceważeniem ze strony urzędników władzy spotykały się delegacje wiernych. Doczekali się kościoła w swojej miejscowości dopiero w latach 70. Do kamery wypowiadają się głównie starsze osoby, ale na pielgrzymce nie brakuje też ludzi młodych, to wielopokoleniowy fenomen. Tworzą oni, jak w pieśni, wędrującą świątynię. W finale dołączają do wielkiej wspólnoty, do której wychodzi sam papież. Film Krzysztofa Krauzego zdobył w 1984 roku Nagrodę Kulturalną „Solidarności” oraz Nagrodę paryskiej „Kultury”. W okresie realizacji filmu Krauze był związany ze Studiem im. Karola Irzykowskiego, producentem filmu. Miał już w dorobku kilka filmów animowanych („Elementarz” 1978) i dokumentalnych („Robactwo” 1984). W historii filmu polskiego reżyser zapisał się trwale filmami „Gry uliczne”, „Dług”, „Mój Nikifor”.

#polska #kino #kinematografia #historia #film #religia #wiara #ciekawostki #kultura #sztuka
k.....j - https://35mm.online/vod/dokument/jest?page=1&parentID.4=3442,3442&__product...

źródło: 18.08.2024_15.39.36_REC

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach