Wpis z mikrobloga

@Metylo: a pokaΕΌ mi proszΔ™ gdzie na przestrzeni 20 lat, czyli kupiΕ‚eΕ› i po 20 latach dostaΕ‚eΕ› mniej niΕΌ kupiΕ‚eΕ›. Ktokolwiek sprzedaΕ‚ taniej niΕΌ kupiΕ‚. Ja nie znam nikogo, a chΔ™tnie poznam takich.
  • Odpowiedz
a pokaΕΌ mi proszΔ™ gdzie na przestrzeni 20 lat, czyli kupiΕ‚eΕ› i po 20 latach dostaΕ‚eΕ› mniej niΕΌ kupiΕ‚eΕ›.

@zenon_z_chorzowa1: Ale wiesz że w ciągu ostatnich ~200 lat nie było sytuacji w której liczba ludności w czasach pokoju zaczęła spadać? Ludzie zawsze mieli dzieci, była gwarantowana perspektywa przyrostu liczby klientów, najemców i jakiegokolwiek rozwoju. Ostatnie 100 lat to populacja świata +400%, najbliższe 100 lat to maks +25%

Aktualnie roΕ›nie jeszcze
PfefferWerfer - >a pokaΕΌ mi proszΔ™ gdzie na przestrzeni 20 lat, czyli kupiΕ‚eΕ› i po 20...

ΕΊrΓ³dΕ‚o: 1280px-World_population_growth%2C_1700-2100%2C_2022_revision

Pobierz
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer:

ludzie wiedza swoje.... nieruchy rosna od 10 lat, wczensije 5 lat spadaly - moral? teraz to juz NA PEWNO bede rosnac DO KONCA SWIATA :)

a to ze zwyczajnie nie ma komu kupowac na realne potrzeby to kwestia kiedy kolekcjonerzy sie skapna ze maja reke w nocniku -> patrz chiny
  • Odpowiedz
w 1900 ten wykres te nie dawaΕ‚ nadziei na 9 mld ludzi, a jednak.

@Yuri_Yslin: Dlatego wygrał ten kto postawił w ciemno że trend co najmniej się utrzyma (miał też solidne podstawy tak uważać - nie było przecież wtedy antykoncepcji, stąd konserwatywne podejście do tego że nieruchomości to bezpieczna przystań, bez fajerwerków ale z gwarantowanym wzrostem)

Ε»aden trend nie trwa
  • Odpowiedz
a pokaΕΌ mi proszΔ™ gdzie na przestrzeni 20 lat, czyli kupiΕ‚eΕ› i po 20 latach dostaΕ‚eΕ› mniej niΕΌ kupiΕ‚eΕ›.

@zenon_z_chorzowa1: wszystko jest uzaleΕΌnione od czasu inwestycji. KupiΕ‚eΕ› w 2007 roku? Do 2014 nominalnie ceny spadaΕ‚y. GdzieΕ› w okolicy 2017-2019 normalnie wyszedΕ‚eΕ› na 0. Dopiero ostatnie lata obniΕΌania stΓ³p procentowych do 0 czy dopalania ostatniego cyklu kredytem 2% spowodowaΕ‚y gwaΕ‚towny wzrost. To jest powiedzmy przypadek, szczΔ™Ε›cie i tyle. RΓ³wnie dobrze moΕΌemy
  • Odpowiedz
I na to z niecierpliwoΕ›ciΔ… czekam, jeΕ›li BK0 nie wejdzie to obstawiam poczΔ…tek boczniaka spadkowego a wraz z rozkrΔ™caniem siΔ™ karuzeli demograficznej spirala spadkowa zwΕ‚aszcza na prowincji.

powiaty/gminy to bedzie kwestia kilku miesiecy ;)

gorzej takie wojoewodzkie gdzie autoentycznie kazdy jest przekonany, ze tam codziennie na dworcu policja uchodzcow z szydlowca czy innych konskich palami rozgania zeby nie blokowali peronow bo sie biedota z Polski C zjezdza posmakowac wielkomiejskiego zycia....

baaaa....
  • Odpowiedz
@acpiorundc: czyli dalej kupujΔ…c dom i sprzedajΔ…c go po 20 latach najczΔ™Ε›ciej jesteΕ› na 0 lub zyskujesz. A to co podaΕ‚eΕ› to spadaΕ‚y ceny nowych. Stare siΔ™ trzymaΕ‚y. ByΕ‚a to wyjΔ…tkowa sytuacja jak stare byΕ‚y droΕΌsze niΕΌ nowe. CoΕ› w okolicach 2010 roku chyba.
  • Odpowiedz
czyli dalej kupujΔ…c dom i sprzedajΔ…c go po 20 latach najczΔ™Ε›ciej jesteΕ› na 0 lub zyskujesz.

@zenon_z_chorzowa1: no ale to nie jest wtedy inwestycja a w sumie nic bo jakbyΕ› trzymaΕ‚ kasΔ™ na koncie to by lepiej wyszΕ‚o jak masz wyjΕ›Δ‡ na 0. Nawet lokata wiΔ™cej kasy przyniosΕ‚a niΕΌ zysk z posiadania mieszkania. NajwaΕΌniejszy jest czas inwestycji. Czasami rosnΔ… tak jak tutaj u nas przez politykΓ³w mieszkania a czasami coΕ›
  • Odpowiedz
@acpiorundc: nie wiem po co mi to piszesz. Nie rozmawiam na ten temat a na ten ze jeszcze siΔ™ nie wydarzyΕ‚o ΕΌeby ktoΕ› po 20 latach sprzedaΕ‚ dom taniej niΕΌ kupiΕ‚. Ja nie piszΔ™ o inwestycjach czy kurnikach. Znasz kogoΕ› kto kupiΕ‚ droΕΌej i taniej sprzedaΕ‚?
  • Odpowiedz
nie wiem po co mi to piszesz. Nie rozmawiam na ten temat a na ten ze jeszcze siΔ™ nie wydarzyΕ‚o ΕΌeby ktoΕ› po 20 latach sprzedaΕ‚ dom taniej niΕΌ kupiΕ‚. Ja nie piszΔ™ o inwestycjach czy kurnikach. Znasz kogoΕ› kto kupiΕ‚ droΕΌej i taniej sprzedaΕ‚?

@zenon_z_chorzowa1: czyli jeΕΌeli np. w 2007 roku kupiΕ‚em coΕ› po 10k zΕ‚ w 2027 sprzedam po 12k zΕ‚ to oznacza, ΕΌe wszystko jest w porzΔ…dku?
  • Odpowiedz