Wpis z mikrobloga

Prawie rok bez pracy w zawodzie, mimo ośmiu lat doświadczenia, przeżarte oszczędności i ,,hajs z krypto"
Ale sam nie wierze, udało się od następnego miesiąca zaczynam, w globalnym korpo, relatywnie dobre pieniądze.
Stresu jak by trochę mniej, jakie mam wnioski po tym okresie?

wysłane CV około 1k średnia aplikacji na jedno stanowisko z mojej branży to 50-1000 (wliczając wszystkie portale) na tyle CV około 15% rekrutrów otwierało moją aplikacje jako rozpatrywany byłem w 2% rozmów o pracę mogę wam nawet powiedzieć było 7 (praca w branży) na tą liczbę ghostowany byłym 5 razy w dwóch przypadkach dostałem konkretną wiadomość z podziękowaniami.

Jak dostałem tą pracę? Czyste szczęście i kilka pasujących wzmianek w CV otóż po powrocie z długiej podróży rowerowej coś mnie natchnęło powiedziałem wyślę trochę aplikacji, jedna oferta pojawiła się bardzo późno o 23:30 po czym o 2:00 w nocy aplikowałem, z rana miałem już telefon z zaproszeniem na rozmowę rekrutacyjną następnego dnia.

Okazało się że wykonywałem zlecenie dwa lata temu dla tej firmy jako freelancer i miałem szczęście dodając tą wzmiankę w CV plus znam na B1 jeden egzotyczny język który myślałem że nigdy w niczym nie będzie istotny.
Ale co najciekawsze, zaproponowano mi zupełnie inne stanowisko (bardziej pasującej do mojego doświadczenia i wykształcenia)
Więc dostałem pracę której nawet nie było na żadnym portalu.

Pierwsze skrzypce grał tutaj dobry timing, dzisiejszy rynek mam wrażenie jest w opłakanym stanie, wielu ludzi na rozmowach powie wszystko byleby tylko dostać pracę.
Gdybym miał powiedzieć co jest teraz najbardziej istotne? To zdecydowanie umiejętności miękkie i sieć kontaktów, w zawodach pokroju białych kołnierzy, finanse, administracja, media itd.

Umiejętności w tych branżach zaczynają mieć coraz mniejsze znaczenia przy rozwoju technologii.
#praca #bezrobocie #przegryw
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@appmstt: Nie ma dobrej odpowiedzi, trzeba zaufać portalom gdy pisze otwarta/pracodawca zapoznał się z twoim CV
U mnie wyszła taka średnia mniej więcej.
  • Odpowiedz