Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej #programista15k #it #informatyka #siecikomputerowe #sieci

Piszę z anonima bo od 2 lat mam perma, ale w moim sercu zawsze mirko ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Potrzebuję porady w kwestii zrobienia sieci w domu, a sieciówkę porzuciłem jakieś 10 lat temu, zresztą, nigdy techniczny nie byłem, choć jak przerzucałem #cisco kontenerami jako handlowiec, to sieć jeszcze potrafiłem zaprojektować. Teraz tylko #cloud

W dużym skrócie- będę miał wyjście na świat 940/60 z toya, do każdego pomieszczenia mam puszczone parami skrętkę kategorii 5 i 6, w strategicznych miejscach mam więcej kabli puszczonych. Potrzebuję w niedrogi sposób ogarnąć LAN i WIFi. Wstępnie celuję w cipsko 2960 48 portów 1Gb z poe + 7 szt air 2702 no i gibica na miedź. No i zastanawiam się teraz, czy potrzebuję jakiś router normalny (np. znalzałem tanio ASA5520, choć nie wiem czy on podejdzie) czy taki z toya ogarnie temat kilku apeków i ze 30 punktów po miedzi? Jak nie to w jaki router celować? Mam jeszcze TP-Link Archer AX55 Pro ale... sam nie wiem...

Nie mam kasy żeby teraz zrobić niewiadomo co, ważne żeby było 1Gb na port, no i jak coś robić to niech to będzie po bożemu zrobione. Docelowo jeszcze w szafę wleci jakiś NAS i to by było na tyle.

Z góry dziękuję za rady.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach