@kexus512: mi by wystarczyło żeby każdy mógł kupić ziemię rolną niskiej jakości, a nie tylko rolnik albo ksiądz (xD to prawda) i ją odrolnić wg określonych przepisów, albo np. móc wybudować dom jednorodzinny na takiej działce rolnej
mi by wystarczyło żeby każdy mógł kupić ziemię rolną niskiej jakości, a nie tylko rolnik albo ksiądz (xD to prawda)
@assninja: To nieprawda, możesz kupić ziemię rolną dopóki nie będzie to działka większa niż 1ha. Możesz kupić tysiąc działek po 0,99 ha i mieć 990 ha nie będąc rolnikiem ani księdzem.
i ją odrolnić wg określonych przepisów, albo np. móc wybudować dom jednorodzinny na takiej działce
@PfefferWerfer: ale to by nie było obowiązkowe. Jak ktoś chce kupić działkę pośrodku niczego i nie mieć prądu czy wody to jego sprawa. Choc ja raczej myślałem o działkach które są i tak przy drodze i które są w istniejących wioskach i miejscowościach, ale po prostu mają taki a nie inny status prawny.
ale to by nie było obowiązkowe. Jak ktoś chce kupić działkę pośrodku niczego i nie mieć prądu czy wody to jego sprawa.
@assninja: Nie jego sprawa, bo przepisy narzucają samorządom różne obowiązki jak dowóz uczniów do szkoły, odśnieżanie dróg, odbiór śmieci i ścieków. Energetyka nie może ci odmówić przyłączenia prądu, a ceny przyłączy są regulowane przez URE i nie pokrywają kosztów budowy.
Budując się na wypizdowiu przerzucasz na społeczeństwo koszty swojej
to co trzeba zrobic zeby kupic dzialke rolna powyzej 1h?
@botereq: Albo zdobyć kwalifikacje rolnicze (studia podyplomowe/średnie rolnicze + praktyka/kilka lat praktyki w rolnictwie - wybierz odpowiednią ścieżkę) i kupujesz co chcesz albo jak nie masz kwalifikacji rolniczych i nie chcesz ich zdobyć to piszesz wniosek do ministerstwa o odstępstwo od wymogu i zgodę jednostkową na zakup konkretnej nieruchomości rolnej o powierzchni powyżej 1ha - dla działek siedliskowych z reguły
źródło: temp_file2951521088088679666
Pobierz@assninja: To nieprawda, możesz kupić ziemię rolną dopóki nie będzie to działka większa niż 1ha. Możesz kupić tysiąc działek po 0,99 ha i mieć 990 ha nie będąc rolnikiem ani księdzem.
Dobrze wiedzieć że do 1ha mogę kupić
@assninja: Nie jego sprawa, bo przepisy narzucają samorządom różne obowiązki jak dowóz uczniów do szkoły, odśnieżanie dróg, odbiór śmieci i ścieków. Energetyka nie może ci odmówić przyłączenia prądu, a ceny przyłączy są regulowane przez URE i nie pokrywają kosztów budowy.
Budując się na wypizdowiu przerzucasz na społeczeństwo koszty swojej
@botereq: Albo zdobyć kwalifikacje rolnicze (studia podyplomowe/średnie rolnicze + praktyka/kilka lat praktyki w rolnictwie - wybierz odpowiednią ścieżkę) i kupujesz co chcesz albo jak nie masz kwalifikacji rolniczych i nie chcesz ich zdobyć to piszesz wniosek do ministerstwa o odstępstwo od wymogu i zgodę jednostkową na zakup konkretnej nieruchomości rolnej o powierzchni powyżej 1ha - dla działek siedliskowych z reguły
@boryspo: Ja kupowałem w 2022 działkę między 0,3ha i 1ha i nie mialem żadnych ograniczeń. Nie było MPZP ani nie byłem rolnikiem.
Do 1 ha KOWR przysługuje prawo pierwokupu, z którego rezygnuje przy gruntach niższej klasy (u mnie tylko takie xd).
@Pieszczoszek_Czyscioszek: Ja akurat kupowałem od KOWR na przetargu, więc nie musiałem się martwić ich pierwokupem ( ͡° ͜ʖ ͡°)