Wpis z mikrobloga

Mój śp. dziadek urodził się w 1932. Nigdy za bardzo nie wspominał o przodkach, nic nie opowiadał mojej mamie, ani tym bardziej mi. Mama nigdy nie poznała ojca swojego taty. Dziadek pochodził z Bochni (miasto niedaleko Krakowa). Tam w 1939 r. miała miejsce tzw. "Zbrodnia w Bochni", kiedy to po ataku Polaków w grudniu na hitlerowski posterunek złapano i rozstrzelano 52 ludzi.

Tu trochę więcej info - https://www.mojabochnia.pl/?p=142862

Na wzgórzu, gdzie miała miejsce egzekucja, mieszkańcy po wojnie ufundowali pomnik. Zobaczyłam na nim osobę, która miała takie samo nazwisko jak dziadek. A że Bochnia nie jest duża i nazwisko nie było jakieś "popularne", pomyślałam, że to może być ktoś z mojej rodziny.

I tutaj pytanie do osób, które pasjonują się genealogią - gdzie i jak szukać, aby móc się cokolwiek dowiedzieć o tym człowieku i ewentualnych powiązaniach? Pierwsza myśl to oczywiście miejscowe parafie, ale może są jeszcze jakieś drogi, aby poznać przeszłość?

#iiwojnaswiatowa #genealogia #drzewogenealogiczne #bochnia
p.....a - Mój śp. dziadek urodził się w 1932. Nigdy za bardzo nie wspominał o przodka...

źródło: temp_file6614371263591954207

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pieczarrra: Jeśli interesują Cię rodzice dziadka, możesz takie informacje uzyskać na stronie ministerstwa, po prostu wypełniasz formularz i wysyłają Ci na maila lub na pocztę wypis aktów urodzeń, małżeństw i zgonów. Dalej możesz poszukać, gdzie mieści się archiwum miasta, gdzie urodzili się przodkowie lub zmarli, bo tam trzymają dane przed 1900 i napisać do nich maila o wypis aktów urodzeń, małżeństw i zgonów tych osób. Ja tak zrobiłem, bo potrzebowałem
  • Odpowiedz
@pieczarrra: Postaram się. Kwot nie podawali ale padało właśnie "tanio nie jest", dedukując po tym co robią i ile zarabiają to celuje w 5/6k, ale dostajesz skany dokumentów, opisy, w sumie biorąc pod uwagę ilość czasu spędzane nad danym przypadkiem to chyba nie jest drogo. Dla mnie jest;)
  • Odpowiedz
@elena-mary warto wspomnieć, że jeśli chcesz uzyskać akt urodzenia np. dziadka do poszukiwań genealogicznych warto we wniosku zaznaczyć powód jako edukacyjny czy jakoś tak. Wtedy akt jest darmowy, lecz nie możesz go wykorzystać później gdzieś w sądzie itp.
  • Odpowiedz
  • 0
@pieczarrra po co nawiązania do sprawy z Bochni? Jeżeli ktoś nie mówi o przeszłości, to pewnie był po tej złej stronie. Czyżby sąsiadów podkablował na gestapo?
  • Odpowiedz
@ksy3: Co? xD Chłopie, mój dziadek był wtedy małym smarkiem i możliwe jest, że w zbrodni zginął ktoś z mojej rodziny, a Ty mi wyjeżdżasz z jakimś donoszeniem.
  • Odpowiedz
@pieczarrra: w miejscowym oddziale IPN powinni mieć jakieś źródła, po wojnie badano zbrodnie hitlerowskie i gromadzono dowody, zeznania, wywiady, listy ofiar itp.
  • Odpowiedz