Wpis z mikrobloga

W mojej okolicy jest dobry zasięg 5G. Z racji tego, że #upc nie traktuje swoich klientów poważnie chce zerwać z nimi umowę i przejść na łączność bezprzewodową. Zależy mi na w miarę szybkim transferze i przede wszystkim stabilnością połączenie, bo z tym mam największy problem. Jaki sprzęt polecacie za nieduże pieniądze do przetestowania tego rozwiązania? Chce na razie testowo kupić kilka starterów i zobaczyć czy ma to w ogóle jakiś sens.Musze ustabilizować ten internet, bo od samego początku mam straszne problemy ze stabilnością łącza, a wspomniany dostawca teraz #play ma wywalone i nie chcą naprawić usterki.

#internet #internetmobilny #komputery #pcmasterrace #modem #5g #siecikomputerowe
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

szybkim transferze i przede wszystkim stabilnością połączenie, bo z tym mam największy problem

@MxS89: I ty uważasz że gsm to zapewnia? Twoje wymagania to opis stałego łącza.
  • Odpowiedz
  • 0
@MxS89 skoro są łacza UPC dowiedz się może jest jakaś alternatywa. Nie wiem jak duzo pobierasz ale zazwyczaj stałe łącze > GSM. Chociaż przez jakieś 6mscy miałem T-Mobile ta ofertę bez limitów i nie było tak źle ale jeśli padał deszcz lub śnieg było dużo gorzej
  • Odpowiedz
@cysiekw: No to napisz jeszcze raz. Zrozumiałem tyle, że GSM nie ma stabilności i ze to nie jest dobry pomysł w skrócie. Tyle, ze ja jestem pod ścianą i muszę coś z tym zrobić. Nie mogę sobie nawet strima odpalić ani pograć w coś online, bo mnie non stop wywala. Pakiety gubi co chwilę, a konsultanci cały czas mnie zbywają. Mam w swoim regionie pełne pokrycie 5G stąd ten pomysł
  • Odpowiedz
@archi3: Właśnie nie ma jedyny dostępny światłowód to UPC. Mam je od ponad roku i problem nie rozwiązany. trzy razy byli technicy i nic nawet modemu nie wymienili. Obecnie codziennie robię testy ping i pakiety lost to około 2-3% aby reklamować. Mam zapis ostatniego wywodu z konsultantem, który ciągle twierdzi, że trwają jakieś prace. Rozłącza w losowych momentach, a próbowałem już chyba wszystkiego. Po LTE internet działa na zadowalającym poziomie
  • Odpowiedz
@MxS89: Tylko te mobilne bez limitu mają dobre prędkości tylko do pewnego limitu.
Wiesz ile zużywasz? Bo u mnie w UPC spokojnie kilka terabajtów miesięcznie.
Już kiedyś podpisałem umowę na 2 lata z Plusem bo na testach było ok, a po tygodniu padaka.
  • Odpowiedz
  • 0
@MxS89 W przypadku sieci komórkowych jedynie własnoręczne testy pozwolą Ci określić, na jakie osiągi możesz liczyć w danej lokalizacji u danego operatora. Dlatego zgadzam się z modzelem i cysiekw.
  • Odpowiedz
@MxS89: modem dobiera się do bts. Kupisz tani - nie wykorzystasz możliwości.
Kupisz drogi - możesz przepłacić.
Szukaj kogoś z nowoczesnym telefonem
  • Odpowiedz
@modzelem: Właśnie tak zrobię, tam komponowanie z anteną to bez problemu mieszkam w centrum średniego miasta na Śląsku blisko Katowic, więc tych nadajników mam blisko siebie sporo. Myślę, że z tym problemu nie będzie. Po za tym jestem cierpliwy i już jakieś małe sieci budowałem.
  • Odpowiedz