Wpis z mikrobloga

Kiedyś nie było takich rzeczy jak #autyzm, po prostu dziadek miał swoją ulubioną łyżkę i dostawał k-----y jak nie mógł jej znaleźć przed niedzielnym rosołem.

#depresja też nie istniała, chłop się po prostu szedł wieszać za stodołą i wszyscy jakoś żyli.
zordziu - Kiedyś nie było takich rzeczy jak #autyzm, po prostu dziadek miał swoją ulu...

źródło: 1000009047

Pobierz
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

#depresja też nie istniała, chłop się po prostu szedł wieszać za stodołą i wszyscy jakoś żyli.

@zordziu: najlepsze podsumowanie do fejsbukowych wysrywów pod zdjęciami z przeszłości. Że niby była bieda, smród, ale jakoś ludzie przeżyli. No Pomijając tych, którzy umarli xD
  • Odpowiedz
@zordziu: I czy to jest istotne że teraz miał by stwierdzony autyzm? Skoro wszyscy akceptowali jego "dziwactwa" bez nazywania tego autyzmem to coś zmienia?
Czy coś zmieniło się w temacie depresji i wieszania w stodole? Zmieniło się tylko to że dopisek "depresja" pojawia się częściej a samobójów jak było tak jest, ile ludzi pchniętych do samobója sytuacją rodzinną, finansową albo zawodową dostaje nalepkę zabił się bo "depresja".
  • Odpowiedz
@Variv: Wydaję mi się że to bardziej kwestia przymusu pracy. Tego że taki autystyk musiał pracować. W mieście szedł z wszystkimi pracować do fabryki a na wsi robił od dziecka na gospodarstwie.

A jak facet ma pracę to już jakoś sobię kobietę znajdzie.
  • Odpowiedz
  • 40
@zordziu przepraszam, oczywiście autyzm istnieje, ludzie na niego cierpią, mają p--------e, szczególnie jak ten autyzm jest mocny, ale muszę podzielić się czymś, co mnie irytuje, a mianowicie wrażeniem teraz jest moda na autyzm i ADHD, chyba w celu wyróżnienia się z tłumu. Zrozumiałem to, kiedy miałem w pracy "spotkanie" z babką od "inkluzywnosci", która mówiła, że ma autyzm, ale jeszcze nie potwierdzony i ADHD, ale też jeszcze czeka na diagnozę i
  • Odpowiedz
Autyzm to jednak trochę więcej niż posiadanie ulubionego przedmiotu czy dziwne nawyki.

@espumisanmax:
Z tego co czytałem, spektrum autyzmu to bardzo szerokie określenie. Od osób które nie mówią po takich z delikatnymi objawami.

Co nie zmienia faktu że w psychologii jest straszny b----l w nazewnictwie. ¯\(ツ)/¯ A w internecie....
  • Odpowiedz

@zordziu Przecież dzisiaj też nie istnieje, to eufemizm na użalanie się i lenistwo, wystarczy więcej pracować i jak renkom odjoł!
Przynajmniej tak piszą na wykopie
  • Odpowiedz
@Variv: nie tyle nie chciały zostawać starymi pannami co to prawie niemożliwe przeżyć jako samotną kobietą.
Bezdzietna kobieta musiała mieć opiekuna, czy to ojca czy męża.
Zycie było bardzo ciężkie.

Dzisiaj już tak nie jest i często kobiety albo wybierają chada, albo wolą zostać same.
  • Odpowiedz
Autyzm to jednak trochę więcej niż posiadanie ulubionego przedmiotu czy dziwne nawyki.

@espumisanmax: jasne, ostatecznie to tylko mem. Objawy ze spektrum autyzmu są mocno dziedziczne, zatem jeśli dziewczyna ze screena ma stwierdzony ASD, najprawdopodobniej jej ojciec również miał, chociaż podała tylko jeden przykład wskazujący na to.

Skoro wszyscy akceptowali jego "dziwactwa" bez nazywania tego autyzmem to coś
  • Odpowiedz
#depresja też nie istniała, chłop się po prostu szedł wieszać za stodołą i wszyscy jakoś żyli

@zordziu @biceps35 : według badań, dzisiaj chłop wydaje kilka tysięcy ma terapię a potem i wiesza się na żyrandolu, bo szamaństwo g---o daje ( ͡° ͜ʖ ͡°). Pozdrawiam z rodzinką.

Po za tym mylicie dwie rzeczy. Kiedyś życie było ciężkie i często smutne, z powodu biedy i gorszych
  • Odpowiedz
@zordziu: @biceps35 @abojaniewiem e tam p---------e wała. Depresja to choroba jak każda inna. Po prostu jeden ma silniejszą psychikę i żyje po stracie całego majątku, a drugi jest słaby w c--j i się wiesza, bo d--a się z kimś puściła. Jestem katolikiem, ale uważam teorię Darwina za prawdziwą i dopuszczam do siebie myśl, że przeżywają te jednostki które najlepiej się dostosują do otaczającego świata i są najsilniejsze nie
  • Odpowiedz
mam synka z autyzmem. Autyzm to jednak trochę więcej niż posiadanie ulubionego przedmiotu czy dziwne nawyki. Kiedyś po prostu mówiło się że durne dziecko i koniec a tych głębiej w spektrum do psychiatryka i się zapominało.

@espumisanmax: jako że mam autyzm, współczuję i życzę powodzenia. Czeka Cię wieloletnia orka na ugorze.
  • Odpowiedz
Mimo to niesamowicie mnie wkurza gdy ktoś mówi, że s---------o to nie rozwiązanie xD

Otóż to jest rozwiązanie, szczególnie dla osób niewierzących. Całe cierpienie przemija.

Dlatego też jestem za aborcją na życzenie.

@Chris_Karczynski: aborcja i eutanazja na życzenie to RiGCz.
  • Odpowiedz