Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wiecie co będzie za chwilę w Internecie? Pewnie nic nie będzie.
Na moim przykładzie, od kilkunastu lat prowadzę stronę, na której regularnie publikuję dość niszowe treści, których poszukują użytkownicy.
Dla kontekstu, poświęcam na to niemal każdą sobotę i kilka godzin w tygodniu, nie wliczając czasu na budowanie i rozwój platformy.
Od dłuższego w Google na samej górze wyświetla skrót treści z mojej strony, zawierający kluczowe fragmenty których ludzie szukają. Mimo to, działało to dosyć średnio i nie zawsze zwracało aktualne wyniki więc ludzie to ignorowali.
Ale ostatnio wprowadzono jakąś aktualizację, dzięki której praktycznie 9/10 wyników ma odpowiedź pobraną z mojej strony już na stronie wyników wyszukiwania. Co za tym idzie, ilość odsłon tej strony spadła drastycznie.
I co za tym idzie, za chwilę już jej nie będzie w wynikach bo nie będzie mi się chciało tego aktualizować, a Google nie będzie miało z czego generować odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale spokojnie, pewnie na to miejsce wskoczy jakiś sklep czy inna porównywarka z czymś kompletnie niezwiązanym, bo praktycznie nikt inny poza mną tego typu treści nie publikuje. Świat się nie zawali, nikt nie umrze, ale chciałem tylko zwrócić uwagę że w podobnym kierunku obecnie zmierza cały Internet, coraz więcej treści jest generowane przez boty/AI na podstawie newsów które pisze realny człowiek, ten człowiek za chwilę przestanie się tym zajmować boty/AI nie będą miały na czym bazować, a same nie będą jeździły na spotkania, robiły testów i itp. więc w sieci pozostanie sam nieprzydatny spam.
#internet #przemysleniazdupy

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim wtedy powstaną firmy karmiące ai dedykowanymi treściami czyli potencjalnie zaczniesz zarabiać na tym co teraz robisz kupe siana pracując tyle samo albo mniej # wygryw
  • Odpowiedz
@mirko_anonim niestety, ale to już postępuje od lat. internetu z mojego dzieciństwa już nie ma, nie ma kolorowych stron domowych, nie ma for, nie ma zawartości pisanej z pasji. teraz tylko facebook i artykuły sponsorowane.
  • Odpowiedz
praktycznie nikt inny poza mną tego typu treści nie publikuje

@mirko_anonim: zakładam że chodzi Ci o polski rynek, a wszystko można bardzo łatwo tłumaczyć

człowiek za chwilę przestanie się tym zajmować boty/AI nie będą miały na czym bazować

@mirko_anonim: teraz się nie czyta tylko ogląda filmy na YT, na YT są transkrypcje więc baza jest duża.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: O tym był protest mediów ostatnio. No ale obywatele mieli w dupie. Ogólnie według przepisów unijnych Google powinien ci płacić za każde takie pobranie i wyświetlenie danych w swojej wyszukiwarce.
  • Odpowiedz
Na moim przykładzie, od kilkunastu lat prowadzę stronę, na której regularnie publikuję dość niszowe treści, których poszukują użytkownicy.

@mirko_anonim: jedno z drugim się troszkę jakby wyklucza
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Zapomniałeś dopisać "polski internet" bo amerykański ma się super dobrze, są nawet strony które archiwizują internet i można tam znaleźć polskie strony z roku 2000, dużo ludzi tworzy serwery czy fora i dzielą się tam wszystkim, a w polskim internecie wszystko umarło, młodzi ludzie wychowani na wyrzucaniu starych rzeczy nie dęba niczego kolekcjonować ani trzymać bo to zajmuje miejsce.

• Odpowiedz
a w polskim internecie wszystko umarło, młodzi ludzie wychowani na wyrzucaniu starych rzeczy nie dęba niczego kolekcjonować ani trzymać bo to zajmuje miejsce.

@mirko_anonim: idiotyzm. Memfoldery na telefonach w pokoleniu Z potrafią mieć całe lata a to, że Z nie udziela się na forach wynika z tego, że
A) nie potrzebują tej wiedzy bo istnieją płatni fachowcy w mieście
B) nie mają skąd jej pozyskać przez gatekeeping starych dziadów z
  • Odpowiedz