Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do pszczelarzy, ale o inny niż miód produkt pszczeli. Mianowicie - pierzga.

Nie jest to popularny produkt, więc chciałbym się dowiedzieć jak powinna prawidłowo smakować i wyglądać prawdziwa, niezepsuta pierzga.

Miałem poprzednio słoik 500g. Pierzga rozpuszczała się w wodzie w miarę ok - zostawały jednak pojedyncze ciemne kawałki o konsystencji twardych krówek. Smak słodko-miodowy, równomierny. Żadnych rewelacji żołądkowych, pierzgę trzymałem w szafce w kuchni.

Teraz mam kolejny słoik od innego pszczelarza i pierzga rozpuszcza się lepiej, bo praktycznie cała. Smak jest podobny, ale bardziej w stronę kwaskowego niż słodkiego. Dodatkowo gdy piję, czuję taką mączną konsystencję, czego nie zaobserwowałem w poprzednim produkcie lub nie było to tak wyczuwalne. No i pytam głównie dlatego, że po tej pierzdze czasem boli mnie brzuch, a poprzednio nie miałem tego problemu. Tą pierzgę trzymam w lodówce, ze względu na ostatnie upały.

Czy jest możliwe, że ta pierzga jest zepsuta, oszukana lub gorszej jakości? Obie wyglądają tak samo - dużo ciemnobrązowych kawałków, czasami jasnobrązowe. Jedzone bez rozpuszczania smakują podobnie.

#pszczelarstwo #kiciochpyta #pytanie #miod #pierzga
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale pierzga czy pyłek? Zakładam, że nie ma błędu i rzeczywiście pierzga.
Pierzga jest robiona z pyłku (w większości), a kolor pyłku - zatem i pierzgi - zależy od tego, z jakich roślin został zebrany. Żeby się toto zepsuło, to chyba musiałoby zapleśnieć, co na pewno byłoby widoczne i wyczuwalne w smaku.
  • Odpowiedz
@KAPITAN_P0LSKA: pierzga ma smak kwaśny, z lekką nutą słodkości. Kolor to odcienie brązu - w zależności od koloru pyłku, z którego powstała, z czasem ciemnieje. Konsystencja mąki może przemawiać za prawdziwością pierzgi, bo ona jest zbudowana z przefermentowanych pyłków roślin, które tak jak zwykły pyłek pszczeli rozpuszczają się w miodzie i wodzie (ziarna pyłku oddzielają się od siebie). Przesyłam zdjęcie pierzgi, którą akurat pozyskiwałem w weekend. Ciemniejsze fragmenty to kawałki
Darek08 - @KAPITAN_P0LSKA: pierzga ma smak kwaśny, z lekką nutą słodkości. Kolor to o...

źródło: pierzga

Pobierz
  • Odpowiedz