Toksyczne substancje w ludzkim ciele. Winne opakowania na żywność
W ludzkim ciele wykryto ponad 3,6 tys. niebezpiecznych substancji, które wykorzystuje się przy produkcji plastikowych opakowań lub akcesoriów kuchennych. Część z nich może prowadzić do poważnych chorób m.in. raka. Wśród nich są związki, o których wiadomo, że są wysoce toksyczne. To m.in. związki...
KapitanTorpedal z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 115
- Odpowiedz
Komentarze (115)
najlepsze
Też tak myślę
Ale niechby tylko UE wprowadziła nakaz lania wszystkiego do szkła to Europejczycy dostaliby szału ...
Póki co z tego co słyszałem wprowadza zakaz stosowania bisfenoli, które są totalnie wszędzie - również w puszkach aluminiowych jakby ktoś nie wiedział (wewnątrz jest plastik)
Zielony ład szedł w tym kierunku ale ponieważ jednocześnie wzrosły ceny nawozów, środków ochrony roślin i import z Ukrainy, który nie był kontrolowany więc UE słusznie się wycofała
Trzeba
Poza tym opakowania plastikowe są przede wszystkim tanie. Dlatego zdominowały rynek, wyparły szkło, papier itp. I dlatego metodą na walkę z nimi jest sztuczne nabijanie ceny(chodzi o te różne podatki i oplaty)
@saddamus: mnie zawsze najbardziej dziwiło gotowanie ryżu w plastikowej torebce, przecież tam dopiero musi się uwalniać chemii z tego
Zrobiłem pierś z indyka który wolno rósł wedle przepisu z neta to jeszcze był twardy w porównaniu z tym marketowym.G---o sprzedają więc g---o jesz
Dałem teściowej jabłek to zamiast smażyć w słoiki , je pojedynczo bo zbyt smaczne i nie może
Popularna markowa odzież zawiera wysoki poziom chemikaliów zaburzających hormony
https://wykop.pl/link/6870727/popularna-markowa-odziez-zawiera-wysoki-poziom-chemikaliow-zaburzajacych-hormony
Tu poniżej temat jak ten ze znaleziska.
Stary tam idzie chemia:
podczas uprawy bawełny (nawozy i środki ochrony)
podczas farbowania
podczas utrwalania
Właściwości plastiku zależą od dodatków, mimo że plastik jako taki to węglowodory.
Zobacz słynny bisfenol.
3,6 tys. jest całkiem możliwe: związki (dodatki) nadające właściwości fizyko-chemiczne (plastyfikatory, antyutleniacze, środki poślizgowe, barwniki, farby, kleje), dodajmy do tego wszelkie interakcje między składnikami tworzywa a żywnością.
Generalnie z każdych tych grup nadających właściwości fizyko-chemiczne - jest n-naście rodzajów
To i tak nic bo pracowalem chwile w firmie co robi rzeczy z plastiku we wtruskarkach i tam na hali to albo smrod topionego plastiku albo masa pylu z granulatu plastikowego. Tam to pracownik zje 10000% normy i jest ok