Aktywne Wpisy
micq +109
#biedronka #polska #rolnictwo #patriotyzmgospodarczy
ostatnio kupiłem w biedronce ogórki, a jako, że lubię czytać, kto dla kogo produkuje i skąd coś pochodzi, to nie ukrywam, że zdziwiłem się, że ogórasy są wyprodukowane w…Indiach XD
jeszcze jakby to były jakbyś "orientalne" czy coś, ale nie, to są ogórki prosto z "naszej" spiżarni, jakby kurde ogórków w Polsce brakowało, żeby je z Indii ściągać XDDDDDD
Także tak, ciekawie to
ostatnio kupiłem w biedronce ogórki, a jako, że lubię czytać, kto dla kogo produkuje i skąd coś pochodzi, to nie ukrywam, że zdziwiłem się, że ogórasy są wyprodukowane w…Indiach XD
jeszcze jakby to były jakbyś "orientalne" czy coś, ale nie, to są ogórki prosto z "naszej" spiżarni, jakby kurde ogórków w Polsce brakowało, żeby je z Indii ściągać XDDDDDD
Także tak, ciekawie to

źródło: photo_2025-02-07_18-12-35
Pobierz
ApropoDefakto +435
Scyzoryk mi się w kieszeni otwiera jak widzę takie coś. Przecież tym nierobom wystarczył by Fiat Panda. Cokolwiek co pomieści kilka blokad i tych dwóch przygłupów.
Pięknie się bawią za nasze pieniądze, może nie są potrzebni ale przynajmniej mają drogie niepotrzebne samochody
Rejestracja RP to Przemyśl chyba
Pięknie się bawią za nasze pieniądze, może nie są potrzebni ale przynajmniej mają drogie niepotrzebne samochody
Rejestracja RP to Przemyśl chyba

źródło: 1000006324
Pobierz
Interesuje mnie codzienne picie kawy ze świeżo zmielonych ziaren, z dodatkiem kakao, świeżo zmielonego cynamonu, odrobiny cukru trzcinowego, i spienionego mleka kokosowego/orzechowego. Zależy mi, aby napar kawy podlegał filtracji podobnej do filtrowania przez papierowy filtr, która poprawia smak i wychwytuje różne toksyny odpowiedzialne m.in. za podnoszenie poziomu cholesterolu.
Jaki zestaw/urządzenie powinienem kupić? Z jednej strony mógłbym robić wszystko ręcznie: osobno mielić kawę w ręcznym młynku, zalewać ją wrzątkiem, przepuszczać napar przez papierowy filtr, mielić cynamon i przyprawy korzenne w osobnym młynku, spieniać mleko, a potem mieszać przefiltrowany napar, kakao, cynamon, cukier, i mleko, wykańczając pianką z mleka.
A może powinenem kupić ekspres (mielący, parzący, i filtrujący kawę, automatycznie dodający do niej spienione mleko) + podkładać szklankę z kakao, zmielonymi cynamonem i cukrem, a potem jeszcze w trakcie wymieszać ręcznym spieniaczem?
Co będzie najlepsze dla zaoszczędzenia czasu i fatygi, zważywszy na to, że to zakup codziennego użytku na wiele lat?
Nie znam się na rodzajach ekspresów, szukam niezbyt dużego modelu dla 1-2 osób, bez plastików poddanych wysokiej temperaturze, które mają styczność z żywnością i bez części, w których gromadzi się brud/resztki jedzenia, które potem mogą trafiać do kawy.
#kawy #kawa #ekspres #ekspresy #ekspresydokawy #agd #barista #zdrowie #dieta #kuchnia #gotujzwykopem
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: Hot-chocolate-581b9b4d5f9b581c0b1dcc12
Pobierzja mam saeco, jest dla mnie ok, kupisz za ok. 3tys (zdarzały się promki od 2600-2700) choc widzę, że model który kosztował zawsze 3k już jest wyceniony w euro na 3,5tys xD
Plastiki pewnie są, ale nie musisz się martwić, na pewno są przystosowane do tego. Czyszczenia robi się samo, czasem ręcznie możesz
Młynka i tak potrzebujesz (skoro chcesz mielić ten cynamon), podstawka pod filtr i ręczny spieniacz to grosze - zacznij od zestawu "ręcznego", zobaczysz ile będzie Cię trzymał ten pomysł z codzienną kawą i jeśli będziesz się za bardzo męczył, wybierzesz sobie ekspres.
@mirko_anonim: ヽ( ͠°෴ °)ノ
French press za 50zł I ręczny młynek - najpierw w FP pienisz mleko z kakao i cynamonem czy co tam chcesz, potem w tym samym FP parzysz kawę. FP to jest szkło/metal i taniej i prościej nie zrobisz bez plastiku. jak się upierasz przy papierowym filtrze to dorzuć do tego v60 -