Wpis z mikrobloga

siema, z uwagi na to, że podejmuję sie niedługo pracy na UoP i następny pracodawca nie pozwala na posiadanie jdg będę musiał ją prawdopodobnie zawiesić (są jakieś zapisy w umowie o konkurencyjności oraz, że w obecnej chwili nie świadczę pracy dla innej firmy/swojej). Ile taki proces zawieszania działalności zajmuje, kiedy powinienem się za to zabrać?

#jdg #dzialalnoscgospodarcza #pytanie #kiciochpyta #prawo #ksiegowosc
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TMBRK: robisz to przez net od ręki. Co ciekawe działa rozpoczęcie zawieszenia z datą wsteczną, oczywiście granicach bieżącego miesiąca. Czyli dziś możesz zrobić sobie zawieszenie od 1 lipca i nie płacić za ten miesiąc żadnych składek.
  • Odpowiedz
@zibizz1: bzdura, zawieszałem i odwiedzałem tak wielokrotnie od 2016. Przez stronę możesz to zrobić w dowolnej chwili i z datą wsteczną też działa. Jeśli chodzisz do urzędu jak dziaders to może tam to trwa 7 dni;)
  • Odpowiedz
@siedze_w_samych_gaciach: No przeciez napsiałem że trzeba do 7dni zgłosić zmiane, wiec można z datą wsteczna ale ta data wsteczna nie powinna być bardziej odległa niż 7 dni. Skoro zawiesiłeś a zgłosisz to zawieszenie póżniej niż 7 dni to narażasz się na karę.

Dodatkową konsekwencją dla przedsiębiorcy zaniechania dokonania zmiany w danych ewidencyjnych jest odpowiedzialność za wykroczenie w tym zakresie. Zgodnie z art. 601 § 1 i 2 kodeksu wykroczeń kto
  • Odpowiedz
@zibizz1: Ale ja to robiłem przez portal rządowy dla firm, tam wszystko jest zgłaszane automatem, mam potwierdzenia UPO itd. Robisz tam zawieszenie/odwieszenie i to jest zgłaszane od razu do ewidencji, nie ma dodatkowych potwierdzeń, to już jest potwierdzeniem. Sprawdź sobie potem w CEIDG historię firmy swojej i masz po paru godzinach, maks dobie zmianę wprowadzoną oficjalnie.
I robiłem już kiedyś zmianę 31 danego miesiąca że zawieszam od 1 i przeszło.
  • Odpowiedz
@siedze_w_samych_gaciach Ale ja nie mowie ze nie przejdzie. Tylko ze każda zmiane masz zgłosić w ciagu 7 dni. Zgłosić zawieszenie mozesz nawet kilka lat wstecz tylko wtedy musisz wszystko prostować, a to ze nie stosujesz sie do obowiązków które masz(aktualizowanie wpisu w CEIDG w wyznaczonym terminie) to nie znaczy ze z tego tytułu zostaniesz ukarany.

Tak jak bys gdzieś płacił fakturę 2 tygodnie po terminie i nikt nic nie zgłosił i
  • Odpowiedz
@zibizz1: ale gościu, nie rozumiesz że robiąc to przez portal masz z automatu zgłoszenie i aktualizację. Skoro w CEIDG mam po tym zmieniony status na "zawieszony" to do cholery oficjalnie została moja działalność zawieszona. Nie dostaję też wtedy pism z ZUS że nie mam opłaconych składek i dobrze wiesz że tego ZUS nie odpuści nigdy, najwyżej minie kilka miesięcy ale w końcu się zgłoszą xD Czyli moje zmiana została zatwierdzona
  • Odpowiedz