Wpis z mikrobloga

Finladnia - ceny od 2010 do dzis wzrosly o.... 10%

Czyli mozna byc w UE i miec kataster po 2%, mozna j---c niezabudowane dzialki budowalne nawet 6% ich wartosci... wszystko sie da.... co za dziki i nieludzi kraj ktory betonu i spokoju nie szanuje....

#nieruchomosci
del855 - Finladnia - ceny od 2010 do dzis wzrosly o.... 10%

Czyli mozna byc w UE i m...

źródło: Zrzut ekranu 2024-07-22 084938

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ooooj, komuszku! A co Tobie do tego czy się buduję na swojej działce czy nie? A może dopiero zbieram pieniądze na budowę? A może kupiłem i trzymam dla dzieci? Obstawiam, że Ty po prostu nie masz nic i dlatego chciałbyś odebrać innym. Bardzo ambitne podejście, nie wróżę Ci sukcesów w życiu z takim myśleniem.

@Drzepetto: a co tobie komuszku do tego, że inwestuje pieniądze na giełdzie czy lokacie też płacę
  • Odpowiedz
  • 0
To co masz na screenie.

Coś tu jest skiepszczone z tłumaczeniem? Gmina może Ci dowalić podatek jeśli działka nie jest objęta planem zagospadorwania przestrzennego lub nie jest przeznaczona pod zabudowę? To co? Oni nie mają planów zagospadorwania przestrzennego zrobionego od dawna?

ja to zrozumialem, ze podatek dostaniesz jesli nie prowadzisz budowy lub to co robisz nie jest zabudowa mieszkalna - a dzialka jest budowlana (w domysle mieszkalna)

podatki
  • Odpowiedz
@PanieAreczku: akurat Finowie prowadzą bardzo aktywne życie w trakcie zimy, zupełnie inny mental, polecam Ci książkę Aleksandry Juchty Juntunen na ten temat (Finlandia. Sisu, sauna i Salmiakki)
  • Odpowiedz
ja to zrozumialem, ze podatek dostaniesz jesli nie prowadzisz budowy lub to co robisz nie jest zabudowa mieszkalna - a dzialka jest budowlana (w domysle mieszkalna)

@del855: No część tej wypowiedzi tak rozumiem. Części o planie zagospodarownia nie rozumiem, bo nie wiem jak to tam wygląda prawnie.

Polska ma srednie opodtakowanie, moze byc znacznie gorzej (liczone jak % PKB)

Polska nie ma wcale średniego opodatkowania jak je liczysz dla osób na UoP i doliczysz wszystkie opłaty które w wielu rankingach nie są podatkami, a u nas są opłatami działąjącymi
  • Odpowiedz
jak nominalne wyokosci zarobkow tu cokolwiek ma do rzeczy?

@del855: Przecież podatek naliczany jest od wartości nieruchomości, a nie jako procent od zarobków. Więc oczywiście że ma znaczenie to że Finowie więcej zarabiają.
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke: a to nie do mnie miej pretensje, że płacisz podatek dochodowy. Jak ja na tej ziemi zacznę zarabiać to też będę płacił od zarobku podatek. Ale póki na niej nie zarabiam to nie ma powodu dla którego miałbym corocznie płacić podatek od jej wartości i to w tak abstrakcyjnej stawce jak 6%. Jak się dorobisz nieruchomości to zobaczysz o jakich pieniądzach mówimy. Dodam tylko, że w Polsce mamy niskie
  • Odpowiedz
@del855: To jest ta gorzka pigułka, które polscy INWESTORZY nie chcą przełknąć, a spróbuj się zająknąć że podatek od najmu powinien być wyższy niż 8,5% XD
  • Odpowiedz
@Drzepetto: jaki podatek zapłacisz przy sprzedaży po pięciu latach? To jest największy rak, bo wkład we wspomniany wzrost wartości jest zerowy i to czyste pasożytnictwo na reszcie społeczeństwa, która ten wzrost wypracowała. A podatek od niewykorzystanej ziemi jest po to, aby ją efektywnie wykorzystywać. W Hiszpanii mieli śmieszną sytuację z mieszkaniami, gdzie banki je przejmowały, ale ceny rosły tak szybko, że opłacało się je przetrzymywać zamiast zwracać na rynek, co
  • Odpowiedz
@HansLanda88: czytaj uważniej to co napisałem: nie mówię o masowym gromadzeniu mieszkań czy nieruchomości. Ale to, że kupiłem działkę za miastem i może kiedyś się na niej wybuduję nie może być traktowane jako "hamowanie wzrostu gospodarczego" i "marnotrawienie zasobów", które trzeba karać () co za absurd! Ludzie, no takim myśleniem, czyli "d---------ć podatkiem bo ktoś ma więcej niż ja" to wracamy do czasu rozliczania kułaków i
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bylem_zielonko

Podatki majątkowe to kierunek w którym będzie się przesuwać ciężar utrzymania państwa, a już popularny na zachodzie.... radzę się z tym pogodzić + zwyczajnie ma funkcje regulacyjna.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mayek

Sugerujesz, że owa wartość nieruchomości spada z nieba, czy jest powiązana z zarobkami?

Wyobrazić sobie ze są kraje na zachodzie gdzie w ogóle nie ma dochodowego, za to się płaci kataster...
  • Odpowiedz
no i to jest porządne rozwiązanie opodatkowanie działki stawką 2%-6% jeśli nie jest w budowie czy zamieszkana to właśnie tak powinno wyglądać.

@zeszyt-w-kratke: świetny pomysł jak np. ktoś chce bez kredytu się wybudować i najpierw kupuje działkę a potem przez kilka lat zbiera na budowę. Piękny, komunistyczny pomysł.
  • Odpowiedz