Aktywne Wpisy

lubie-sernik +20
Dobra powiedzcie mi szczerze dlaczego nie śpicie w środku tygodnia o 2:30?
Kazdy kto widzi ten wpis musi odpisać. Trudno.
Ja nie śpię bo stres mocno i nie mogę spać.
Kazdy kto widzi ten wpis musi odpisać. Trudno.
Ja nie śpię bo stres mocno i nie mogę spać.

jmuhha +3
Jak oceniacie z perspektywy czasu nastoletnie ciążę? Mam wrażenie że jeśli ktoś urodzi mlodo to potem dziecko jest szczęśliwsze niż stare ( ͡° ʖ̯ ͡°)
źródło: 1000026418
Pobierz

#stomatolog #stomatologia #dentysta #protetyka #zab #zeby #medycyna
Pytanie do stomatologów.
Jak wygląda postępowanie zgodne ze sztuką w przypadku odbudowy zęba za pomocą korony? Ząb to dolna 6, która kilkanaście lat wcześniej była leczona kanałowo, ale wypadło wypełnienie. Ubytek jest bardzo duży. Rzecz, która mnie interesuje, to czy jest wymagane w takim przypadku wykonanie prześwietlenia i ewentualna podstawa prawna.
Przy okazji kolejne pytanie, czy na zdjęciu pantomograficznym można rozróżnić materiał wypełnienia(amalgamat od kompozytu)?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Materiał raczej się da odróżnić. Wszelkie metale (w tym amalgamat) świecą się jak wiadoma część ciała najlepszemu przyjacielowi człowieka
Dzięki za odpowiedzi. Pytanie padło, gdyż po złożeniu wniosku o udostępnienie dokumentacji medycznej, nie uzyskałem zdjęcia, a w dokumentacji nawet nie było wzmianki o jego wykonaniu. Ostatecznie udało mi się uzyskać zdjęcie, jednak mam do niego pewne zastrzeżenie, tzn. wygląda na to, że przedmiotowy ząb nie zmieścił się cały w kadrze. Konkretnie brakuje części, która chyba nazywa się wierzchołkiem korzenia. Korona została wykonana, a