Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#stomatolog #stomatologia #dentysta #protetyka #zab #zeby #medycyna
Pytanie do stomatologów.
Jak wygląda postępowanie zgodne ze sztuką w przypadku odbudowy zęba za pomocą korony? Ząb to dolna 6, która kilkanaście lat wcześniej była leczona kanałowo, ale wypadło wypełnienie. Ubytek jest bardzo duży. Rzecz, która mnie interesuje, to czy jest wymagane w takim przypadku wykonanie prześwietlenia i ewentualna podstawa prawna.

Przy okazji kolejne pytanie, czy na zdjęciu pantomograficznym można rozróżnić materiał wypełnienia(amalgamat od kompozytu)?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim zdjęcie jest wymagane. Oczywiście nie ma przepisu, który mówi o tym w jakiej sytuacji trzeba zrobić zdjęcie, ale lekarz ma obowiązek przeprowadzić leczenie starannie. A brak zdjęcia to w obecnych czasach ogromne zaniedbanie.

Materiał raczej się da odróżnić. Wszelkie metale (w tym amalgamat) świecą się jak wiadoma część ciała najlepszemu przyjacielowi człowieka
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ząb jest na 90% do ponownego leczenia kanałowego, jeśli jeszcze w ogóle nadaje się na odbudowę koroną protetyczną. Sam koszt leczenia będzie wysoki, nie robienie rvg/cbct w tym przypadku to już błąd w sztuce.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @kubucza @Raptrax
Dzięki za odpowiedzi. Pytanie padło, gdyż po złożeniu wniosku o udostępnienie dokumentacji medycznej, nie uzyskałem zdjęcia, a w dokumentacji nawet nie było wzmianki o jego wykonaniu. Ostatecznie udało mi się uzyskać zdjęcie, jednak mam do niego pewne zastrzeżenie, tzn. wygląda na to, że przedmiotowy ząb nie zmieścił się cały w kadrze. Konkretnie brakuje części, która chyba nazywa się wierzchołkiem korzenia. Korona została wykonana, a
  • Odpowiedz