Wpis z mikrobloga

Jak wyłączyć myślenie w samotności? Chodzi mi o to, żeby umysł nie schodził na nieprzyjemne myśli, gdy jestem sam. Oglądanie filmów/seriali czy czytanie książek nie pomaga bo wtedy zamiast się skupić na danej czynności to umysł może sobie powędrować.

#przegryw #depresja #psychologia
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rabarbarowe_sny: zajmij się czymś co bardziej cię zaangażuje niż serial.
Nawet przy zwykłym sprzątaniu łatwiej myśli przekierować na to co aktualnie robisz, zamiast myśleć o czymś niemiłym. Chociaż jak coś bardzo ciąży to ciężko się takiej myśli pozbyć.
  • Odpowiedz
@Rabarbarowe_sny: mam podobnie, wtedy gram w gry, gram na gitarze, ogladam jakieś pozytywne rzeczy żeby, uciec myślami i chociaż na chwile. Myślałem żeby ogarnąć jakieś lego, albo puzzle tylko chciałbym to ułożyć i zwrócić, żeby oddac się czynności układania i rozkminiania.
  • Odpowiedz
@Rabarbarowe_sny: Może rzeczywiście medytacja, w chrześcijańskiej kulturze np. medytacja jezuicka (ignacjańska), jak jesteś niewierzący to chyba nie przeszkadza, bo jezuici też nie są. No w każdym razie jakaś medytacja. Dobre są książki np. yukio mishimy- Słońce i stal, jeden z kodeksów Bushido- Hagakure, filozoficzne jak Rozmyślania Marka Aureliusza- pomagają w ułożeniu myśli i też cwiczeniami nad sobą.
  • Odpowiedz