Wpis z mikrobloga

Jak ćwiczycie przedramiona/nadgarstki. Ale tak na poziomie beginner. Mam strasznie słabe i muszę coś poradzić. Jak poszedłem niedawno pierwszy raz na siłkę i chciałem zobaczyć jak czuć wagę (samej) sztangi to zdecydowałem się nie robić nic na klatę, bo nie mogłem uwierzyć, że tam tylko 20kg, a dopiero next time obejrzałem sztangę i faktycznie to tylko 20kg.

Więc jak zdejmuje ją (teraz robie 35-40kg max, ale nie ma opcji na więcej, bo jak mi p--------e nadgarstek to nie będę mógł klikać w komputer xD) to już mi cały nadgarstek i przedramię lata.

Też widzę to na ćwiczeniach na biceps. Chce robić na tej sesji treningowej (mam pull i push) Hammer curl (4x8+) i Biceps curls (4x8+) to jest masakra. Na razie nie ma progresu wagi, bo nie dobijam jeszcze obu ćwiczeń na 4x8+ powtórzeń [też lewa słabsza i nie chce z---------ć tylko na jednej] i robię mniej niż na studiach na obowiązkowej siłce bez żadnego przygotowania xD bo max 7kg

#silownia #mirkokoksy #mikrokoksy
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NewBlueSky

Jak ćwiczycie przedramiona/nadgarstki

W ogóle bo to straszne marnotrawstwo pracy. Robię ćwiczenia wielostawowe obciążające chwyt: podciąganie, clean sztangą, swing kettlem, turkish get up. W szczególności dwa ostatnie robione prawidłowo i sumiennie wykształcą Ci taką siłę chwytu że będziesz w łapami z węgla diamenty robił ( ͡º ͜ʖ͡º)
Upewniłbym się czy prawidłowo trzymasz sztangę (picrel: lewo dobrze prawo źle) albo czy nie cierpisz na zespół cieśni
S.....r - @NewBlueSky 
 Jak ćwiczycie przedramiona/nadgarstki

W ogóle bo to straszne...

źródło: temp_file4938456751969945475

Pobierz
  • Odpowiedz
Wygląda na to, że jesteś początkujący.
Wszystko, gdzie musisz coś dłużej i mocno trzymać np. zwis na drążku.

Ćwiczenia mocno izolowane na tym etapie nie mają w większości sensu.
Ten biceps też wygląda słabo, bo raczej bez problemu zrobisz go właśnie przy okazji drążka, wiosłowań, ciągów, wariacji siadów (zercher) itp.
Szkoda tracić czasu na jakieś mocno izolowane ćwiczenia, gdzie w przypadku bicepsa z słabym przedramieniem to nawet progres będzie niezadowalający. Sam zauważyłeś,
  • Odpowiedz
@NewBlueSky jakis czas temu miałem tak samo, także znam ten ból. Na przedramiona robię takie coś, że siadam na ławeczce, z nogami równolegle, blisko siebie, ręce kładę na nogach w ten sposób, że dłonie wystają przed kolana wierzchem dłoni do dołu, biorę sztangę z jakimś ciężarem i ruszasz góra dół (jakbyś dawał gazu na motorze). Na wzmocnienie chwytu i okolicy bierzesz sobie hantelki albo ketle i trzymasz. Robiłem też tak, że
  • Odpowiedz
@NewBlueSky: u mnie łokcie i palce (dosłownie stawy palców) siadały na początku. Stary kazał robić na tyle, ile mogę i czekać XD i faktycznie z czasem przeszło i mogłam zwiększać obciążenie. Ale nie umiem powiedzieć na ten temat nic bardziej naukowo- mam nadzieję, że miże ktoś inny coś doda i sama się dowiem :D powodzenia!
  • Odpowiedz
@NewBlueSky: wez jakis drazek lub patyk ok 30cm przywiaz sznurek do srodka patyka. Na drugim koncu sznurka przywiaz jakas butelke z woda. Rece rownolegle do podlogi i krecisz patykiem az butelka bedzie na gorze. Jak za lekko to dolej wody do butelki
  • Odpowiedz
@Skuner: Saprofit ma rację, oba chwyty są niepoprawne... Przy wyciskaniu, sztanga powinna iść po skosie dłoni, co z jednej strony eliminuje obciążanie nadgarstków - sztanga opiera się na kości, ale z drugiej strony stabilnie spoczywa na dłoni,

Niezależnie czy masz zamknięty czy otwarty chwyt, sztanga powinna bezproblemowo leżeć na twoich dłoniach i z nich nie wypadać, a korzystając z chwytu numer 1 i otwierając kciuk, sztanga Ci poleci...
  • Odpowiedz
@sliti666 M. Rippetoe "Starting Strenght - Basic Barbell Training":

The most efficient transmission of power to the bar would be directly from the heels of the palms to the bar, through the forearms positioned vertically, directly under the bar, so that no moment arm exists between the wrists and the bar. Most people look at the bar, see the line of the bar in the air over their eyes, and then
S.....r - @sliti666 M. Rippetoe "Starting Strenght - Basic Barbell Training": 
 The m...

źródło: temp_file4764680155662787767

Pobierz
  • Odpowiedz
@Skuner: XD

1. W tym samym czasie Wodyn, który robi po 250 kg suicide gripem... Słusznie też zauważył, że jak sztanga 150-200kg Ci zacznie leciec, to kciuk Ci g---o pomoże

2. Zobacz jak wygląda chwyt który wrzuciłeś na obrazku 1, a ten na
  • Odpowiedz
@sliti666 To że wiele grubych liftów zrobiono suicide gripem nie zmienia faktu że jest to szalenie kontuzjogenny i osłabiający wyniki chwyt nie mający żadnego punktu przewagi nad chwytem prawidłowym. Nie ma sensu pisać bo ewidentnie nie zależy Ci na wzajemnym poszerzaniu wiedzy tylko chciałeś sobie na kogoś poszczekać przez internet także nie będę Ci przeszkadzał ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@Skuner: Ty nie musisz uzupełniać wiedzy, zacznij ją przyswajać od podstaw, bo tutaj wszystko leży... Szczególnie to widać po ostatnim poście, gdzie wiekszośc ludzi jest po prostu silniejsza w małpim chwycie i nie ma co z tym handlować. A rzekoma kontuzjogenność to xD
Nawet nie widzisz różnicy pomiędzy tym pierwszym gripem a wstawionym na drugim przez Ciebie obrazku.
Co ciekawe, większość sytuacji jak komuś wypada sztanga z rąk jest przy
  • Odpowiedz
@Saprofit Przyznaję Ci rację że pierwszy obrazek nie jest najlepszy ale zależało mi dobitnie pokazać na jednym zdjęciu obok siebie OPowi różnicę między trzymaniem sztangi na nasadzie dłoni a na linii kostek, bo ewidentnie jest początkujący i to co opisuje brzmi jakby podczas wyciskania robił dźwignię na nadgarstek. Byłem akurat w pracy i nie miałem jak zescreenować Kindla, wygooglowałem na szybko tak więc mój błąd.

Chętnie zacznę przyswajać wiedzę od podstaw
  • Odpowiedz
@Skuner: to, że się przyznałeś do błędu nic w zasadzie nie zmienia. Ten błąd nie powinien w ogóle zaistnieć i to już kładzie pokotem całą merytorykę. Do tego napisałem przecież wyżej, że chodzi przede wszystkim o wywody dotyczące suicide gripu. To, że nie rozumiesz idei idącej za tym chwytem nie znaczy, że jest to błąd. Złap sobie nawet kij od miotły albo na sucho zaciśnij dłonie z najpierw z kciukiem
  • Odpowiedz
@Saprofit Odrzucenie suicide gripu to nie jest moja fanaberia. Nie pracowałem z trenerem i nie przeczytałem publikacji która podawałaby jakikolwiek obiektywny argument na jego używanie.

Na podstawie własnych badań filmików z jutube oceniłeś że 1% wypadków przy bench pressie dzieje się przy suicide gripie wskazując tym samym na jego bezpieczeństwo. Wymyka mi się logika tego rozumowania ale w takim razie podam drugi argument:
Obiektywnie, w sposób który można zmierzyć, suicide grip
  • Odpowiedz
@Skuner: bezpieczeństwo =/= skuteczność w rozumieniu wyższego wyniku. Nie wiem kto tutaj ma problemy z logiką i argumentacją, ale na pewno nie ja - a to dlatego, że rozróżniam obie te kwestie i podaje własne i nie tylko obserwacje co do bezpieczeństwa. Co do wyniku sprawa w rzeczywistości wygląda różnie, więc możesz podać te cytaty a najlepiej całe prace, bo jednak mnie to interesuje.
  • Odpowiedz
@Saprofit Nie posiadam takich źródeł które mógłbyś przeczytać w formie darmowego linka. Preferuję wielokrotne wydania książek ludzi których sukcesy sportowe lub trenerskie można zweryfikować bo internet jest dziś zachwaszczony "badaniami" z mizernym lub zerowym peer review.

Moja propozycja jest taka że po pracy ponownie zacytuję Ci tutaj fragment z SS bo jest tam obszerny podrozdział o suicide gripie i są w nim wszelkie terminy anatomiczne których potrzebujesz żeby na własną rękę
  • Odpowiedz
@Skuner: ale ja nie mam żadnej sympatii do otwartego chwytu. Stoję po stronie prawdy, a prawda jest taka, że termin "suicide grip" nie tylko jest nieprawdziwy, ale również nie ma żadnych podstaw faktycznych do takiego stwierdzenia. Co do faktycznej skuteczności i tego, czy więcej wyciśniesz z kciukiem w tę, czy drugą stronę jestem otwarty na dyskusję, więc po prostu czekam na materiały, które nieco bardziej rozświetlą temat.
  • Odpowiedz
@Saprofit Więc ponownie M. Rippetoe "Starting Strength"

Another problem with the thumbless grip is that is diminishes lifting efficiency: what the hands cannot squeeze, the shoulders cannot drive as efficiently. This phenomenon can be observed when you're using large-diameter bars and fat-handled dumbbells: a 2-inch bar is about twice as hard to press as a standard 28.5mm bar. This difference is due to the inability of a person with a normal-size
  • Odpowiedz