Wpis z mikrobloga

Kurczak duszony z bakłażanem, sosem z miso i miodem. Niebo w gębie ( ʖ̯)

Usmażyłam dużą cebulę na oleju, dodałam bakłażana wcześniej natartego solą (żeby nie był gorzki warto do zostawić posolonego w lodówce na min. 30 min.)
Gdy się usmażyło dodałam popieprzonego kurczaka z odrobiną słodkiej papryki.
Dołożyłam masło. Następnie w miseczce z 150ml gorącej wody rozmieszałam po dużej łyżce pasty japońskiej miso i łyżce miodu.
Zalałam tym kurczaka i przykryłam patelnie pokrywą. Można dolać troche wody jeśli jest za mało. W czasie duszenia dodałam pietruszkę, 3 ząbki czosnku, chili i sok z połowy limonki. Na koniec polecił jeszcze sos sojowy ciemny i sezam.

Zapraszam na #arinkaofood

#gotujzwykopem #jedzzwykopem
arinkao - Kurczak duszony z bakłażanem, sosem z miso i miodem. Niebo w gębie 乁(♥ ʖ̯♥)...

źródło: 20240710_164700

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • 1
@ZwyklyRoman: Bardzo fajne nawet. Jeśli wpisuję składniki tzn. że jest spoko, jak piszę przepis to znaczy że chcę go zachować na przyszłość, ku pamięci.

@moll Kupiłam sobie ostatnio dwa nowe, to wielka patelnia 28cm z pokrywą. Bardzo pojemna, wyśle Ci linka.
  • Odpowiedz
@arinkao: czyli zmieszałaś na patelni przypadkowe rzeczy które miałaś w lodówce. Ja też tak robię i zawsze jest dobre ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Edit: teraz doczytałem do końca i jednak stała za tym jakaś myśl ludzka. Gratki
  • Odpowiedz