Aktywne Wpisy
Moseva +125
Nie możesz sobie po prostu przechorować wirusa i leżeć z ciepłą herbatą i książką, tylko musisz naganiać ludzi na piramidę i nazywasz to wolnością? (╯︵╰,)
#izadamczyk #frajerzyzmlm
#izadamczyk #frajerzyzmlm
Lewusx +13
Mam wewnętrzną potrzebę pochwalenia się…
Swoimi pięknymi pośladkami.
Buziaki homofoby.
#mirkokoksy
#dieta
Swoimi pięknymi pośladkami.
Buziaki homofoby.
#mirkokoksy
#dieta
#architektura #budownictwo #patodeweloperka #deweloperka #takaprawda
Nawet jeśli to nie jest patodeveloperka w kwestii układu mieszkań czy bloków to i tak jest to koszmarnie brzydkie.
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu:
Bardziej co nie jest złego w tym budynku? Nie ma tam żadnej kompozycji, nie wiem jak może się podobać taki wizualny chaos. Może to trochę autyzm, ale wolę jak budynki trzymają się jakiejś przewidywalnej formy, to że każde piętro ma na fasadzie inny wygląd nie jest zaletą.
@Benedictus_Nursinus: Już go nie ma (i dobrze). Gorzej, że podobno mają zamiast niego powstać właśnie jakieś mikroapartamenty pod wynajem.
Wtedy robi się taki Half Life 2
Nie jest nie ładnie ale trzeba przyznać że jest to jakieś
A co powiesz na drewniane budynki?
https://no.m.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%B8st%C3%A5rnet
Niby jakie ciekawe osiedla powstały we Wrocławiu w ostatnich latach?
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu
Miasteczko Wilanów to też przykład nowoczesnej architektury developerskiej. Z pozytywów to urbanistycznie jest dobre, bo ma czytelnie wyznaczone ulice, nieomalże socrealistycznie niczym jakaś Nowa Huta, ale architektura już nie powala, zwłaszcza kościół wyciskarka do cytryn. Nowe Żerniki to podobno miało być odgórnie rozplanowane i "modelowe osiedle", ale sorry, po urbanistyce tego nie widać, wygląda równie chaotycznie jak większość
A deweloperka to syf najgorszy.
Wiem że modernizm generalnie odrzucał symetrię (w zasadzie to już robiła secesja i dlatego niektórzy ją klasyfikują jako nurt modernistyczny, z drugiej strony secesja była bogato zdobiona, a właściwy modernizm negował jakąkolwiek ornamentację).
O symetrii wspomniałem bo mimo że modernistyczne budynki jej z reguły nie miały (pomijając klasycyzujący modernizm) to mimo innego języka architektury od stylów historycznych nadal cechowały się pewną powtarzalnością elementów, więc w żadnym wypadku nie były chaotyczne.
Już nawet Niemiec jak budował dla untermenschów to potrafił ogarnąć funkcjonalne, nowoczesne jak na swoje czasy i całkiem ładne osiedle ROBOTNICZE, pomimo, że wcale nie musiał bo nie miał żadnej konkurencji i ludzie by i tak mieszkali bo wkoło były
Potrafią, a przynajmniej potrafili. Tutaj są dwie kwestie - estetyka i urbanistyka. Typu taki Nikiszowiec czy socrealistyczne osiedla jak Nowa Huta kładły nacisk na jedno i drugie, budynki miały być zarówno ładne jak i zapewniać dobre warunki życiowe. Kamienice z reguły były tylko estetyczne, bo warunki mieszkaniowe były kiepskie. Współczesna developerka ma zasadniczo wywalone na obie kwestie, a nawet jeśli nie mówimy o patodeveloperce to wciąż estetykę zazwyczaj mają gdzieś.
Nowa dewelopeka nie opiera się na ładnym tylko na tanim. Chcesz popatrzeć na dobre projekty to nie w masówce...
No nie wiem, jakoś też bym nie powiedział że jest to cokolwiek powalającego architektonicznie