Aktywne Wpisy
wonsisko +124
top 1 wkurzających atencjuszek na mirko uważających, że jak ktoś na ciebie spojrzy na ulicy, to już molestowanie
groman43 +26
Nadejsza wiekopomna chwila, jak to powiedział klasyk. Walduś, mam pomysła, jak to powiedział inny klasyk.
A tak na poważnie - wreszcie odwiedziła mnie refleksja i zostawiła mi myśl w prezencie. A konkretnie, pomysł na własny start-up. Jak dobrze pójdzie, to za 5 lat będę sławny xDDD
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait
A tak na poważnie - wreszcie odwiedziła mnie refleksja i zostawiła mi myśl w prezencie. A konkretnie, pomysł na własny start-up. Jak dobrze pójdzie, to za 5 lat będę sławny xDDD
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait
Ma być dostępny jako część dętki, wentyle tubeless i wymienne rdzenie.
#rower #mtb #szosa
@sargento: Pan Kińczyk już nad tym pracuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@sargento: dętka będzie gratis( ͡° ͜ʖ ͡°) Kupisz cztery zawory, dętka w zestawie( ͡~ ͜ʖ ͡°)
@panmimoskok: Chyba ich pogięło. Pewnie zapłacą jutuberom co będą opowiadać, że żyć się bez tego nie da i będą kupować wentyle za 100.
Youtuberzy dawniej: ten materiał nie jest sponsorowany( ͡° ͜ʖ ͡°)
Youtuberzy dzisiaj: ten materiał nie
@swiadomy_anakolut: jednak takie do końca identyczne nie jest. Ostatnio wywaliłem garść rdzeni, bo miały powyginane końcówki, a używanie takich to proszenie się o ich urwanie w trakcie pompowania w trasie. Wykręcanie się rdzenia razem z wykręcaniem wężyka mi się zdarzyło więcej razy niż bym sobie tego życzył, widziałem to też na trasie, strasznie wkurzające.
@klefonafide: A po co ci to w dętce?
@dran2: mi? Niepotrzebne, bo dętki wożę tylko jako dociążenie roweru
-Powstała w czasach walenia po 8-10 barów do oponek 20mm, podczas gdy dzisiaj ścigają się na znacznie szerszych oponach i niższych ciśnieniach
-Obręcze były słabe, więc starano się zmniejszyć na maksa otwór w obręczy pod zawór
-łatwo wygiąć rdzeń
-niski przepływ (patrz punkt 1) co dodatkowo staje się problemem w przypadku obecnie popularyzacji systyemów
@ujdzie: mogli po prostu wynaleźć wentyl samochodowy
@ujdzie: Jeżdżę kilkanaście lat z zaworami presta w różnych rowerach i fakt, że czasem mam krzywe końcówki, ale jeszcze nigdy nie zniszczyłem zaworu, a jakoś bardzo się z nimi nie pieszczę.
@khrop: Tu piszą, że pierwszy TdF wygrał Garin na kołach 32-38 mm, więc nie jakichś super cienkich, a patent na zawór Presta zgłoszono parę lat wcześniej.
Obręcze dalej są słabe, bo robi się je
@ujdzie: Ma małą średnicę, więc można wiercić malutkie otwory w obręczach, jest lżejsza niż samochodowy i nie popsuje się, jeśli do zaworu dostanie się jakiś śmieć czy pyłek. Ma też wady - np. delikatna budowa, która wynika między innymi właśnie z małej średnicy, czy bardziej skomplikowany sposób pompowania - trzeba odkręcić tyci zaworek, więc nie nadaje się do zastosowań gdzie chcemy szybko